2021. jan 20.

Pieces of woman élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Pieces of woman élménybeszámoló

NŐ DARABJAI

pieces_of_a_woman.jpg

Mundruczó Kornél legújabb ezúttal amerikai stábbal készült stábbal az év első igazán kemény drámáját kapjuk meg Netflixre.

 

 

A történet szerint Martha és Sean házaspár, Martha egy értelmiségi magyar zsidó családból származó hölgy, míg párja Sean egy nyersebb, munkás hídépítő férfi. Közösen várják első gyermekük megérkezését. Azonban a kórház helyett az otthon szülés mellett teszik le a voksukat, melyet egy szakképzett bábára bíznak. Azonban amikor elfolyik a magzat víz, kiderül hogy a bába egy másik szülésnél dolgozik, így egy helyettest hívnak helyette. Azonban a szülés tragédiába torkollik, ugyanis a baba pár perc után elkezd kékülni, s hiába értesítik a mentőket, nem tudnak segíteni. Ezután indul be a film cselekménye, hogy a lányt megpróbálják rábeszélni arra, hogy vigye bírósság elé az ügyet. A lány elsőre hallani sem akar a dologról, s a többiek is idegesítik, hogy megszabják hogy érezze magát.

 

Mai világunkban főleg kis hazánkban nagyon fontos jelentőséget kapott a terhesség. Minden honnan halljuk hogy CSOK meg a hasonlóak. Komolyan ha egyedülálló senki vagy ne is számíts arra hogy vegyél magadnak lakást. De ha szültél három gyereket ne aggódj, kapsz olyan palotát, hogy azt még Lőrinc bácsi is megirigyelné. Na jó kezd megint átmenni aktuális politikai közéleti dologba ez az élménybeszámoló beszélek inkább a filmről.

 

index.jpeg

 

A Pieces of Woman egy nagyon erős dráma lett. Rögtön a felütés kemény, ugyanis egy vágatlan vajúdást nézhetünk végig 20 percen keresztül. Ezt leginkább a fantasztikus operatőri munkának köszönhetjük. Benjamin Loeb ügyesen vegyíti az „ember orrlyukába felhelyezett” közelieket és a gyönyörű tájképeket. Szimbólumokat használ a rendező, gondolok itt a hidas jelképre. Ami nagyszerű keretet ad a teljes filmnek. A zenét Howard Shore szerezte, aki finoman aláfesti a jeleneteket. A legerősebb része a produkciónak az maguk a színészek. Shia Lebouf játssza a férfi főszerepet. Kiválóan adta át az összetört, szenvedő férfit. Ő igyekszik segíteni feleségének, de túl kevés hozzá. Nem tudhatja mit érez Martha. Őt Vanessa Kirby alakította, aki bámulatos munkát végzett. A bíróságos nagy jelenete meghatóra sikerült. Elege van abból, hogy mindenki a környezetében nem érti őt. Vagy túlzásba viszik a gondoskodást. Az édesanyját Ellen Burstyn játszotta, aki a Rekviem egy álomért óta nem láttam ennyire fantasztikusnak. A nagy monológja a film vége felé igazán szívbe markoló volt. A Netflix valószínűleg felkészült arra, hogy bezsebelje az Oscart. Remélem ha más nem a színészek ott lesznek a jelölések között. A filmet nem feltétlenül ajánlom mindenkinek! De akik nyitottak egy lélekromboló drabra azok ne hagyják ki a Pieces of Womant.

 

Értékelés:90%       

Szólj hozzá