2021. jan 21.

A Hetedik (Spoileres) élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
A Hetedik (Spoileres) élménybeszámoló

David Fincher maraton II.

HÉTFŐ BŰN

seven_ver1.jpg

Mivel idén jelent meg Netflixen David Fincher 11.filmje, ezért úgy döntöttem hogy végig megyek a filmográfiáján. S a legvégén sorba állítok egy Top 11 listát a filmjeiből.

 

A történet szerint Somerset egy idős, a nyugdíj szélén álló gyilkossági detektív, egy hete van a visszavonulásához. Kap egy társat maga mellé a fiatal Mills nyomozót. Egy különös kegyetlenséggel elkövetett bűnesethez rendelik ki őket. Egy dagadt férfit belefojtottak a spagettijébe. Másnap egy helyi sztár ügyvédet találnak holtan az irodájában, s a padlóra vérrel a fösvénység szót festik fel. Ezután azt következik ki, hogy egy sorozatgyilkos garázdálkodik, aki a hét főbűn alapján szedi áldozatait. Azonban a gyilkos egy roppant intelligens pszichopata alak.

 

unnamed_1.jpg

(Helló! Tud valaki egy olcsó mosodát?)

 

A Hetedik a világ talán legjobb filmje. S a legnagyobb baj hogy a környezetem nem ismeri ezt az alkotást. Most spoileresen fogok írni róla. Kezdjük ott a forgatókönyv zseniális. Andrew Kevin Walker munkája egy igazi nyomasztó alkotás. Nem tudjuk melyik városba járunk. A film végéig sose süt a nap, mindig esik és a szürkés színvilág rányomul a nézőre. A gyilkolós részek brutálisak. Itt olyan kegyetlenségek vannak mint a csonkítás, a kiéheztetés vagy a túlzabáltatás. S az hogy az áldozatok nem ártatlanok, egyet kivéve. A sorozatgyilkos vagyis John Doe logikája megérthető. Bár te magad nem tennéd meg ezeket a bestiális gyilkosságokat, de te magad is ferde szemmel nézel az áldozatokra. A produkció belemegy, abba hogy a hétköznapjaink során mennyire közönyösek vagyunk a minden napi gyilkosságokkal kapcsolatban. Hogy ha a metrón megkéselnek valakit, akkor odébb állunk. John a művészetet ismeri, Dante és a Biblia szövegeit is felhasználja. Tanító, hiszen a gyilkosságokkal megmutatja ha te is így te teszel, akkor pórul jársz. Prédikátor, mert a fotók és a nyomok a szemed előtt vannak. A könyvek amiket megírt ami körülbelül több száz ezer oldal, a minden napi gondolatait tartalmazza. Például, hogy az emberek unalmas dolgokról beszélnek a tömeg eszközökön. Itt pedig fontos kiemelnem a színészi játékot. Morgan Freeman megszokott módon hozza a bölcs öreg figurát. A klasszikus gondolkodás, az olvasás és a nyugodt nyomozás híve. Neki a tökéletes ellentéte Mills, aki egy ideges, forró fejű és paraszt nyomozó. Őt Brad Pitt formálta meg. Neki a magán élete is előkerül, hiszen feleségével Tracyvel a házassága eléggé széthúzó. Lefoglalja a munkája, s nem nagyon látjuk az intimitást. Tracy ráadásul várandós, s nem tudja feldolgozni a gyerek születését. Itt kell elővennem a film finálét. Ő az akinek a fejét kihozzák egy Fedex csomagban, ugyanis John Doe irigyen nézte Mills életét. Ergo belevette magát a sorba. Így Mills lesz a harag, s fejbe lövi őt. Ez talán minden idők legbrutálisabb és gyomorba vágóbb fordulata. S John akit a nagyszerű Kevin Spacey alakított. Egy hideg rideg alak, aki végig nyugodt hangnemben beszél. S nem egy hatalmas két méteres verőember, hanem egy normális test alkatú ember. Egy teljesen átlagos külsejű, szürke senki. Meg kell említenem a magyar szinkront, ami elképesztően erős. Blaskó Péter teli találat John Doenak.

 

Meg kell említenem még a technikai részt. Az operatőri munka első osztályú. Darius Khondji a szürkés, színtelen színekkel nyomaszt minket. A zene pedig Howard Shore szerzeménye. Ez egy lüktető, s nyers zenei album. A film intrója pedig olyan erős, hogy azóta is felhasználják a mai napig. S itt a legjobb.

 

A Hetedik egy nagyszerű alkotás, s mindenkinek ajánlom. Ez az a film ami után a thriller műfaj értelmét veszti. Mert ez mindent aláhúz.

 

Értékelés:100%         

 

Ezt figyeld:-A kegyetlen gyilkosságokat

-A finálét

Szólj hozzá