2021. feb 19.

A kapitány küldetése élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
A kapitány küldetése élménybeszámoló

 

A HÍR VIVŐ

news_of_the_world.jpg

Paul Greengrass legújabb filmje ezúttal egy tőle eltérő módon egy westerndrámával rukkolt elő.



A történet szerint Kidd kapitány a világ híreit hozza el különféle poros helyekre. Az egyik útja során egy árva kislányba akad, aki német származású. A szüleit az indiánok megölték, majd felnevelték. Azonban az indián szüleit is megölték, így egyedül bolyong a vadonban. Johanna, nem beszéli az angol nyelvet, azonban az iratai alapján meg vannak az élő rokonai. Az út azonban hosszú, a kapitány pedig a gondjai alá veszi. A férfi és a kislány összebarátkozik, s csak egymásra számíthatnak a durva és szikár vadnyugaton.



Tom Hanks mindig egy biztos pont, ha mozi filmről van szó. Egy fajta minőséget képvisel a neve, más kérdés hogy egyes (Lásd Púzsér) kritikusok ki nem állhatják őt. A karaktere egy tipikus „hanks” figura, a jóságos és kedves ember, aki mindig a jót cselekszi, s egy érzelmekben gazdag színészi játékkal játszik. A múltja tragikus, a kislányt hősiesen védelmezi. A Golden Globe-on jelölést kapott a gyereket játszó Helena Zengel, és teljesen egyetértek vele. Egy kibírhatatlan, kezelhetetlen vad gyermeket játszott, azonban később képes civilizált viselkedésre. Ez a rész engem a Félszemű-re emlékeztet engem. Csak ott jobban ki van élezve az ellentét a két figura közt. Külön öröm volt a számomra egy kisebb cameó szerepben Roy McKinnont látni, akit a Mayans M.C.-ben láthatunk.



A film egy lassú folyású, meditatív darab. Melyet a gyönyörű felvételekkel ér el a rendező, a fényképezésért Dariusz Wolski volt a felelős. Persze nem egy köldök nézős művész drámát láthatunk, az akció is rendben van. A nagy menekülős sziklás üldözés rész izgalmas volt, egy igazi westernes klasszikus jelenet. A zenét James Newton Howard szerezte s egy szép elegyet alkotott az operatőri munkával.

A Kapitány küldetése hozza a szokásos western elemeket is mint például az észak és dél ellentéte, az indián mészárlásokat vagy a kegyetlen pusztaság látványát. Ezen a területen semmi újat nem kapunk, de maga ez a hír vivő szerepe egy új színben tüntette fel a jól ismert prérit.



Akik szeretik a lassabb és leginkább az emberi kapcsolatra építő road moviekat azoknak ajánlom a filmet.



Értékelés:70%       

Szólj hozzá