2021. feb 24.

A csiszolatlan gyémánt élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
A csiszolatlan gyémánt élménybeszámoló

DRÁGA KŐ


uncut_gems.jpg

Adam Sandler az utóbbi években rászolgált arra, hogy utálják a filmjeit. Rettenetes alkotásokat tett le az asztalra. Mostani alanyunk ezúttal egy jó darab lett.



A történet szerint Howard egy piti zsidó ékszer kereskedő, s szerencsejáték függő figura. Kevin Garnett kosarazó szuper sztár betéved a kereskedésbe, s felforgatja a férfi életét. Howard csalja a feleségét, mindenkinek hazudik, össze-vissza kereskedik. A tulajdonába kerül egy fekete opál nevű csiszolatlan gyémánt innentől kezdve ezen megy a húzza vonna kinél lyukad ki a drágakő.



Adam Sandler 2010 óta olyan minősíthetetlen műveket szállított nekünk mint a Jack és Jill, Nagyfiúk 2., Apaég!, Kavarás vagy a Pixel. Miután a moziban egyre buktak a filmek, mind a kasszáknál, mind a kritikáknál. Sorban nyerte el a legrosszabb film, egyéb Arany Málna díjakat. Ezután átnyergelt a Netflixre, s itt mérgezte az emberi tudatot olyan „remek darabokkal” mint a Gyagyás gyilkosság, a Ridikül 6, vagy a Hubie. Nagyon ráfért erre a színészre, hogy nem egy takonyban, ürülékben és hányásban dagonyázó komédiák királya legyen.



A Safdie fivérek filmje kimozdította a komfort zónájából. Kezdve azzal, hogy itt nem egy kis embert, egy jószívű szerencsétlen flottást játszik. Hanem egy utolsó szemét szó szerint zsidó alakot, akit le köpni se akarsz, mert sajnálod á a nyálat. Tényleg undorító féreg antihős ez a Howard, s én mindig azon voltam hogy most kapod meg a magadét. Akik hozzám hasonlóan már kezdtek tőle be sokallni itt megkapják a jutalmukat, ugyanis mindenkinek van egy néhány keresetlen szava hozzá. Ha gonosz akarnék lenni, mondhatnám önmagát alakította, de azt inkább a test nedves vígjátékaiban teszi. Sandler itt tényleg jó, ami hihetetlenül hangzik. S ez fájó, hogy van itt tehetség, de a pénzért még a leghitványabb szutykokban égeti magát. Látszik hogy élvezte ezt a szerepet, s teljesen el tudott benne merülni. Ekkor mindig a South Park Á:L:L:A:T: a Robot barát epizódja ugrik be. Ahol Eric Cartman beöltözik robotnak s ötleteket ad a filmeseknek hogy mi a trendi filmipari termék, melyek során mindig Adam Sandler ugrik be neki. „Adam Sandler beleszeret egy nőbe, de az a nő nem nő, ha nem egy golden retlliver például” Kevin Garnett önmagát játssza, aki szeretné megkaparintani a gyémántot. A szerető szerepében Julia Fox tündököl, aki egy igazán szexi karakter volt. S ő az aki törődik a párjával, aki hálátlan vele.



A szöveg könyv elég kemény, rengetegszer hangzik el a „fuck” szó. A tempó elképesztő, a néző nem akarja letenni a filmet, érdekli mi lesz vele. A feszültség ott van a levegőben. Ezt Daniel Lopatin lüktető taktusai, s Darius Khondji nagyszerű képei is alátesznek.



A Csiszolatlan gyémánt egy erős dráma, talán néha túlságosan elidegeníti a karaktereit, így nem tudtam értük izgulni. A szánalom és az utálat keveréke amit irántuk éreztem. Akik szeretnének egy egyedi thrillert látni, azoknak bátran ajánlom a filmet.



Értékelés:80%        

Szólj hozzá