2021. okt 03.

The Suicide Squad-Az Öngyilkos osztag (Spoileres) élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
The Suicide Squad-Az Öngyilkos osztag (Spoileres) élménybeszámoló

 

DC PISZKOS TIZENKETTŐJE


suicide_squad_ver23.jpg

A DC legújabb alkotása az Öngyilkos osztag úgy nevezett soft-rebootja, ami teljesen új felfogásból mutatja be az antihősök csapatát. Spoileres élménybeszámolómból most megtudhatjátok, megéri-e a pénzeteket a film?



A történet szerint Amanda Waller ismét harcba küldi az Öngyilkos osztagot, azaz az X különítményt. A csapatot két részre osztja. Az „A” csoport tagjai:A.L.K., Mongal, Blackguard, Menyét, Bumeráng kapitány, Gerely, Savant, Harley Quinn valamint Rick Flag ezredes. A „B” csoport tagjai:Patkányfogó 2, Pöttyös, King Shark, Békeharcos, Pöttyös, Bloodsport. A cél: Corto Maltese fiktív szigetország katonai rezsimje alatt álló Jutenheim-labort megtalálni, s a benne lévő adatokat elpusztítani. Ehhez egy Thinker nevű metahumánt kell kényszeríteni, hogy bejuthassanak a titkos helyre. Ahol a Csillag-projekten dolgoznak, s egy világpusztító lényt: Starrot őrzik. A küldetés életveszélyes, már csak az a kérdés:ki éli túl?



A Suicide Squad első interpretációja finoman szólva sem lett jó film. A David Ayer -féle változat nekem az egyik legnagyobb csalódás volt, amiért pénzt adtam. Azóta párszor láttam, s meg is van dvd-n, de továbbra is azt tartom, hogy nem lett volna rossz, csak sajnos a stúdió belekontárkodott. Az első előzetes alapján egy sötét hangulatú film lett volna, a Disney/Marvel sikerei nyomán tették bele a mókás részeket. Ettől az egész teljesen szétesett, mint egy kártyavár. A Warner mindent megtett, hogy mentse a menthetőt: fogta, s újra alkotta a történetet. James Gunnt kirúgták régi obszcén bejegyzései miatt. A Pc rendőrség lecsapott, s távoznia kellett. Annak ellenére, hogy 2 Galaxis őrzői filmet alkotott a stúdiónak. Így az aranytojást tojó tyúk át került a DC-hez. Aki örömmel vállalta a produkciót.



A The Suicide Squad ugyanis mindenben felülmúlja elődjét. Kezdve azzal, hogy tisztában van magával. Nem érződik identitásválságos darabnak. Ez egy brutális, vicces és megható alkotás. Gunn stílusa sziporkázó, nagyszerűen kezeli a karaktereit. Itt a történet nem sokban különbözik, kapnak a koponyájukba egy kis mini bombát, s fenyegetések árán hadba küldik az antihősöket. Itt nincs viszont hastáncozó Varázslónő, aki random akar világot pusztítani. Ebben egy katonai csoport van, amit a tipikus dél-amerikai diktátor fazon vezet. A legnagyobb gonosz pedig egy űrlény: Starro, az óriáscsillag. Ami hozza a romboló szerepet, de a képessége, hogy irányítja az emberek elméjét, nagyon bizarr.



Gunn Squadja nem spórol semmivel, a humorral rendkívül ügyesen bánik. Az ő rá jellemző éjfekete poént veszi elő. Legyen szó képi vagy szóbeli dolgokról. A film 18-as karikával fut itthon és jól áll neki. Ezt már rögtön a nyitó akcióban megkapjuk, S végig tartja ezt a színvonalat. Éppen ezért nem értettem, miért kell kisgyerekeket elvinni a vetítésre? Halottam olyan beszámolókat, akik 7-8 évesekkel nézték meg ezt moziban!

A látvány elképesztő, a Cgi munka nagyon jó volt. Az akciók ütősek, leginkább a Harley Quinnes zúzás a palotában. A nagy finálé pedig menő volt. A zenét John Murphy szerezte, s nagyon jó munkát végzett. Valamint a szerzett dalok is fenomenálisak voltak.



A karakterek szuperek, már amelyikről tudunk valamit, ugyanis szép számmal hullanak. Amanda Waller továbbra is egy számító szemét alak, aki mindent megtesz a hazájáért. Ehhez, ha kell, szóval vagy tettel is fenyeget. Rick Flag itt jóval érettebb, klasszabb, magabiztos vezető. Harley Quinn pedig mókás volt, viszont az a romantikus enyelgése a diktátor csávóval nagyon lefárasztott. Bumeráng Kapitány pedig vicces volt, bár az meglepett, hogy korán megmurdált.



Az új figurák jól eltaláltak. Bloodsport az elején a tipikus zsoldos bérgyilkos badass karakter, akit fokozatosan építenek fel. A törődés, amit Patkányfogó kétfelé tanúsít, nagyon aranyos volt. Nem akar vezető lenni, de a szituáció kihozza belőle. Idris Elba menő volt, s jó pótléka volt Will Smith Deathshootjának. Békeharcos motivációja, hogy legyen béke a világban nagyon elgondolkodtató. Mármint az, hogy hogyan akarja ezt elérni. Ha kell, gyerekeket vagy nőket is megöl, s mindenen átgázol. S ez egy nagyon „tetszetős” dolog, de közben visszataszító is. A vitatkozása Bloodsporttal nagyon jó volt, főleg, amikor betörtek egy táborba, s kinyírnak mindenkit. Sajnos a legnagyobb probléma, hogy John Cena formálta meg. Ennél fogva egy faarcú karakter lett, aki néha totál kretént csinál magából. A Warner annyira bízik benne, hogy kap majd saját sorozatot, melynek az első évadát leforgatták már. King Shark egy komikus mellékszereplő, akin jókat lehet röhögni. Egy falánk szörnyeteg, aki nagyon cuki volt. A másik nem emberi figura Menyét volt, akin a leghangosabban nevettek a nézők. Pöttyös egy poénos fazon, akinek sok vad pillanatot köszönhetünk. Neki a háttértörténete elég meredek volt. Persze felmerül a kérdés: mi számít itt meredeknek? Az én kedvencem azonban Patkányfogó 2. Ő eleinte egy nagyon helyes leányzó volt, aki mintha valami anime sorozatból szökött volna át. Neki a múltbeli története viszont meghatóra sikerült. A kis patkány, amit irányít, pedig eszméletlenül aranyos. A többiek pedig egy poénra voltak felfűzve, hogy meghaljanak, különös kegyetlenséggel.

A filmet a budapesti Cinema City Aréna Imax termében néztem meg. Itt sokkal jobb volt a kép, mint anno a Hangya és Darázsnál. Ennek nagyon jól áll ez a formátum. S a szinkron is jó lett, bár majd eredeti nyelven is meg akarom nézni.



A hazai nézőket megosztotta a The Suicide Squad, sokan utálták, legrosszabb filmnek titulálták a filmet. Agyam eldobom, ezek az emberek mit néztek? Nézzétek meg a Halálos iramban 9-et, az való a ti agyi szinteteknek. Nem akarok erről beszélni inkább, mert felhúzom magam. Inkább menjetek moziba, nézzetek filmet moziban, akár rossz alkotásokat is, akár jókat.



Értékelés:90%        

Ezt figyeld: -A nyitó jelenetet, ki marad életben s ki nem

-Patkányfogó 2 múltját

-Harley Quinn mészárol a palotában

-Starro vs Squad

Szólj hozzá

legjobb 2021 DC