2022. okt 14.

Ők élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Ők élménybeszámoló

PASIK

men_ver2.jpg

Alex Garland legújabb filmjében a horrorműfajhoz tért vissza, ám sokak szerint átesett a művészfilmes oldalra.

 

A történet szerint Harper Harlowe egy vidéki angol kisvárosban pihen, miután elvesztette abúzus férjét. A nő próbálja élvezni a nyugodt miliőt. Azonban nemsokára szürreális dolgok kezdenek el történni. Hamarosan pedig egy nem mindennapi utazásban vesz részt. Alex Garland beírta magát a filmtörténelembe a „28 nappal később” forgatókönyvével. Egy egyedi megközelítésű zombifilmet kaptunk.

Első rendezése, az Ex Machina, egy Asimov munkásságát megidéző sci-fi volt. Ami elnyerte a legjobb vizuális effektek Oscart. A forgatókönyv csupán egy jelölésig jutott. Második filmje, az Expedíció egy horrorisztikus akció-sci-fi. Sajnos mindkét alkotás elkerülte a mozikat, előbbi csak a Titanic fesztiválon és dvd-n debütált, utóbbi a Netflixre került fel. Ez az első alkalom, hogy a nagy vásznakon is volt. Én azonban kihagytam, mert a hazai horrornézők nagyon fárasztóak tudnak lenni. Főleg egy ilyen jellegű darabnál, plusz a szinkron is eltaszított. Végül otthon néztem meg eredeti nyelven.

 

Az Ők egy mitológiai és bibliai szimbólumokkal teli lázálom. A negyedéig a film egészen nézhető. Az angliai táj gyönyörű, a hangulat pedig rendkívül nyomasztó. A múltbéli jelenetek szörnyen megviselőek, aki él/t már hasonló bántalmazó kapcsolatban, az átérzi a nő fájdalmát. A színészi játék erős volt. Jessie Buckley fantasztikusan formálta meg az összetört lelkű nőt. A férfi főszereplőt pedig a Penny Dreadfulból ismert Rory Kinear játszotta, aki egészen bravúros volt. Hogy kit formált meg még, abba a spoiler miatt nem mennék bele. De a film során kíváncsi leszek, mikor fogtok rájönni a turpisságra. Az alagutas jelenet az egyik legijesztőbb része, ahol az emberben alaposan megfagy a vér. Utána egy egészen más stílusba vált át a történet. Az utolsó harmad pedig egy brutális és kiakasztó jelenetsorban csúcsosodik ki. Nekem annál a jelenetnél a Cat City videó ugrott be. Az Ők egy túltolt művészfilm, ami nem könnyű darab. Vállalkozó szelleműeknek ajánlott, akik nyitottabbak az elborult horrorfilmekre.

 

Értékelés:65%      

Szólj hozzá