2023. nov 10.

MEG 2.:Az árok (Spoileres) élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
MEG 2.:Az árok (Spoileres) élménybeszámoló

TENGERMÉLYNI KRETÉNSÉG

meg_two_the_trench_ver3.jpg

Mai alanyunk jól példázza: Hollywood nem ért a trash műfajhoz (sem)! Jöjjön hát a MEG 2.: Az árok. Spoileres élménybeszámoló!



A történet szerint Jonas Taylor tengervédő aktivista lett. Egy dúsgazdag ázsiai férfi egy bázist tart fenn, ahol Megalodonnal úszik egyet, s tanulmányozzák az állatot. Azonban az ügyesen megszökik, s Taylorék utána mennek. A Mariana-ároknál is mélyebb helyre kerülnek, ám a hajójukat valaki meghackeli. Itt szembe kerülnek több őscápával, akik viszont egy akció során a felszínre kerülnek. A gonosz csoport földfémeket akar megszerezni a mélyből, amik több milliárdnyi dollárt érnek. A cápák és egyéb vízi rémek pedig egy parti helyre úsznak, és csakis hőseinken múlik, hogy megmentik-e őket.



Az első Meg, „Az őscápa” azért fontos a számomra, mert ez volt az első 4DX élményem. Egy ritka nagy baromság volt, de ezzel a formátummal élvezhető volt. Idén újra néztem, és rá kellett jöjjek, hogy ez egy katasztrofális film, ami teljesen átment PG-besorolású puhány akcióba. Hiányzott az erőszak, ugyanis a könyv állítólag jóval brutálisabb. Ráadásul ott Jonas halálosan retteg a cápáktól. Itt viszont a betonfejű Stathamen egy csepp félelem se látszik. A folytatást már itthon HBO Maxon néztem meg. Nagyon jól tettem, mert a MEG 2 az elsőnél is fájdalmasabb volt. Kezdve azzal, hogy a film első egy órájában a tenger alján vagyunk. S egy ponton nem is találkozunk cápákkal. Viszont, mikor igen, akkor azt kívánjunk, bár a Mélység titkának az agyhalott változatát látnánk, mert abban sincs sok köszönet. Komolyan: egy ponton Jonas úgy éli túl több ezer méter mélyen a tengerszint alatt, hogy vizet enged az orrlyukába, s átúszik egyik pontról a másikra. De azt hogy? Értem én, hogy ez poén, meg fun, hogy elúszik a mély vízbe, de ennyire ne toljuk le a fizikát. Valahol a készítők elirigyelték a másik kopasz úriembertől, (Diesel papa, rád nézek most) hogy világi idiótának kell lenni a filmjében, s ezt itt a maximumra húzták.

De tényleg, van itt minden, ami ilyen Zs-kategóriás szutyokba kell. Átlátszó áruló karakter, pénzéhes üzletember, annak inverze a jólelkű multimilliárdos, a gonosz kisebbségi terrorista, vicces fekete, vicces ázsiai, jó csaj, aki villanthat, undorító CGI látvány, agyeldobós akciók. Ez a film semmivel nem különb, mint a hasonszőrű Sharknado franchise, csupán annyiban, hogy itt a Syfy channel helyett a Warner Bros., és kisebb-nagyobb kínai cégek a ludasok. Ez csak azért készült, hogy a kínai befektetők pénzt pumpáljanak a stúdiónak. Nézzétek meg a nemzetközi plakátokat: a jelentős része ázsiai betűkkel van kiírva, angol plakátokkal alig találkozni. Ezt jól példázza, hogy két fontosabb főhőst is kínai játszik. A nagybácsi még „épphogy szódával elmegy” figura, viszont a kislány valami emberiség ellen elkövetett mészárszék, amit ő színészkedés címszó alatt előad. Ez már zendülés kategória, valószínűleg csak azért kerülhetett bele, mert az első részben olyan jó volt a kémia közte és Jason Statham közt. Aki itt is Jani, sőt már ő egyenesen János, mert egy robbanó nyílheggyel dupla pörgős szaltó után egy jetski tetejéről szétrobbant egy őscápát. Vagy játszi könnyedséggel ver agyon terrorista alakokat. Ami persze nagyon jól áll neki, s az ötvenes akciósztár csúcsformában van, de nyugi, nem ezért a szerepéért fog az Oscaron szerepelni.

Egyéb történeti hiányosságok híján hagyatkozhatnék olyan dolgokra, mint látvány, de ezt azonnal feledjétek el, félkész, gyatra CGI lények kergetnek arctalan, névtelen katonákat és strandolókat. Volt egy- két ötletes beállítás, ezt aláírom. Például, mikor a száj nézetéből látjuk, ahogy befal embereket, vagy mikor egy vágatlan snittben küzd meg az óriáspolippal a víz alatt s fölött, de nagyjából ennyi. A poénok besülnek, mint egy elhasznált fegyver, a párbeszédek pedig olyan ostobák, hogy képesek lennének átszakítani az ózonréteget, ha bevetnénk ellene. A filmzene is semmi, egy konkrét taktust se tudnék felidézni. S mielőtt feltennéd magadban a kérdést: akkor miért néztem meg a MEG 2t, ha tudtam, hogy ekkora ipari celluloidhulladék lesz. Azért, mert nem mindig akarok finomra főtt főételt enni. Néha az aluljárós 500 forintos sajtburgerrel is jól lehet lakni.. Lehet, hogy utána három napig görcsöl tőle a gyomrom, meg fáj a fejem, de akkor, ott jó ötletnek tűnt az elfogyasztása.

Senkinek sem ajánlom ezt a filmet, maximum a mazochistáknak vagy akik vágynak egy kis trashre. Egyébként legjobb, ha az egész MEG-sorozat (ami egy 7 részes könyvsorozat) oda kerül, ahová való, a streaming vagy a VOD mélységeibe.



Értékelés:30%   

Szólj hozzá