2018. ápr 06.

Én Tonya élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Én Tonya élménybeszámoló

TAHÓK ÉS OLIMPIKONOK

 

A sport történelem legnagyobb és leghíresebb botrányai közé tartozik Nancy Kerrigan műkorcsolyázónő megverése nem sokkal a lillehammeri téli olimpia előtt, amellyel ellenfele, Tonya Harding neve örökre bekerült a krónikákba. Ezt a történetet dolgozza fel az Én, Tonya című film. Láthatjuk, ahogy a főhősnőnket édesanyja LaVona négy éves kora óta egyengette a karrierjét. A lány már négy éves korában tehetségesnek bizonyult. LaVona keményen bánt vele, leribancozta, ütötte verte, aki ennek ellenére sosem adta fel a küzdelmet. Tizenkilenc éves korára már az USA bajnokságának harmadik helyezettje lett. Ő volt az első amerikai műkorcsolyázónő, aki megugrotta a tripla axeltl. Harding hozzáment Jeff Giloolyhoz, aki egy idegbeteg állatias férfi volt, aki többször helyben hagyta a nőt. Tonya pedig fegyvert is fogott rá. A kétes egziszentiájú férj és egy hasonszőrű barátja, Shawn Eckhardt fejéből pattant ki az ötlet, hogy erőszakkal állítsák félre Tonya legnagyobb riválisát, Nancy Kerrigant. Tonya vallomása szerint nem tudott a dologról, már csak a támadás után szerzett tudomást férje tervéről, ám a hatóságok és a közvélemény ezt máshogy gondolta.

Az Én, Tonya fogta a fentebb említett történetet, s egy vígjátékos stílusban adta elő. A humor azért kellett, mert itt mindenki idióta.

Tony Harding egy naiv, buta lány. Az anyja elnyomta őt, mint a cigi csikkeit a hamutartóban. Apja elhagyta őt. Szerelme Jeff pedig mindig megverte. A támadásról pedig hogy tudott-e az kérdéses. Margot Robbie elképesztően nagyot alakít, s a jelölése abszolút megérdemelt.

Lavona Harding keményen bánik a lányával. .Leribancozza, állandóan hajtsa őt. Ráadásul nehéz lenyűgözni őt. Allison Hanney pedig ellopja a showt. Eddig minden létező díjat bezsebelt, remélem, az Akadémia is díjazza az alakítását.

Jeff Gillolyt Sevastian Stan játszotta, aki kiválóan hozta ezt a nőverő bunkót.

Jeff barátja egy dagadt, suttyó figura. Ő az, aki kiterveli azt, hogy törjék el Nancy lábát.

Ami miatt erős ez a film, az a vágás. A szereplők egy kanapéról ülve mesélik a történetet. Közben egy-egy jelenet erejéig kiszólnak a nézőkhöz. Ez a rész engem egy Scorsese filmre emlékeztet. Már abból a szempontból is, hogy a licenszelt számokkal van tele a soundtrack

A korcsolyás jelenetek pedig a tévés közvetítések hangulatát is remekül átadta. A tripla Axel megugrós pillanat pedig egy szép jelenet. Ami kidobott az elején az a CGI. Ugyanis Robbie korábban hokizott, ám a bonyolultabb mozdulatoknál egy táncosnőt használtak. Az arcot pedig utólag cserélték le.

Az Én, Tonya két részre osztható. Az első fele a múltja, hogy jutott el az incidensig. A másik fele, pedig magáról a bűnesetről szól. Mondjuk az a jelenet elég vad volt, mert ekkora barmot, aki elintézte Nancyt még nem hordott hátán a föld. Rengeteg nyomot hagy, Jeffék pedig feltűnő módon intézik az ügyüket.

Annak ellenére, hogy sok a humoros elem, van benne drámai momentum is. Amikor Tonya a Bírósságon felel a tetteiért, az egy szívszorító jelenet.

Valamint az elmaradhatatlan stáblista alatti valódi video felvételek, ami nagyon jók voltak.

Az Én, Tonya az év legnagyobb meglepetése a számomra eddig. Mindenkinek szeretettel ajánlom ezt a darabot!

Értékelés:90%

Ezt figyeld:-A Tripla Axel megugrását.

-Tonya reakcióját a Bírósságon, a film egyik legerősebb pillanatát!

-Allison Janney karakterét

Szólj hozzá