2018. máj 22.

Thor Ragnarök élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Thor Ragnarök élménybeszámoló

THOR RAGNARÖK

 thor_ragnarok.jpg

A legelső Thor film 2011ben került a mozikba, s egy korrekt akció filmet kaptunk. A rendező Kenneth Brannagh volt, aki Shakespearei királydrámák világát jól átültette a skandináv mitológiába. A második rész 2013ban érkezett, Alan Taylor a Trónok Harca direktora készítette. A Sötét világ csak a címében volt darkos, a sötétség csak legfeljebb a nem túl fényes világításban értendő. Inkább egy átvezető film, amire a „sokat akar a szarka, nem bírja a farka” szólás közmondás nagyon is találó. Idén pedig a mozikba került a harmadik rész, a Hétköznapi vámpírok rendezőjétől Taikka Waitititől.

A történet szerint Thor és Loki a Földön keressik a halottnak vélt Odint. Mikor pedig megtalálják, elmondja nekik, hogy már túlkésőn leltek a nyomára. Ugyanis eltitkolt elsőszülött gyermeke Hela, korábbi véres kezű pribékje eljő, s pusztulást hoz a 9 világra. Meg is jelenik a Halál kegyetlen istennője, a két fivér kilökődik a hipertérbe. A Mjölnir a legendás kalapács pedig ripityára törik. Hela fokozatosan építi fel diktatúráját Asgardon. A pusztításához szükséges Heymdal pallosa, amivel átjárhatóak a világok. Ehhez sereget állít s vele van óriás farkasa Fernir is. Ez alatt Thorék egy Sakaar nevű szeméttelepes bolygón találják magukat. A Nagymester arra kényszeríti Thort, hogy az arénában gladiátorként harcoljon. Loki pedig elnyeri a Nagymester kegyét, s páholyból nézheti öccse harcát Hulkkal vagyis Bruce Bannerrel. Azonban egy váratlan szövetségesre bukkannak Valkűr személyében, aki korábban sikeresen megmenekült Hela pusztító ereje elől, amikor összes bajtársát megölték. A négyes tehát összefog, hogy visszajutva Asgardba megállítsák Helát. Ám eközben egy ősi jóslat is beteljesülni látszik, ami a skandináv istenek pusztulása, azaz a Ragnarök.

A filmet nagyon vártam ugyanis a két korábbi Thor film nem lett átütő nálam. Azonban a Ragnarök egy szórakoztató akció vígjáték lett. Abból is a jobb fajtából, ugyanis ennél a műfajnál fontos, hogy az egyik ne fojtsa el a másikat. A film humora remek, bár aki nem vevő a trollkodó kínos viccekre, akkor annak nem fog tetszeni. Jó sok poén arra épül, hogy a jól megszokott kliséket kifigurázza. Ha tetszett a Hétköznapi vámpírok. akkor ahhoz hasonló a humor világ.

A színészek közt érződik a kémia, s látszólag baromi jól szórakoztak a forgatáson. Thor még mindig menő, a pörölye elvesztése ellenére is szétcsap egy két lényt. Loki iránt bizalmatlan, hiszen az öccse miatt Odin a Földön köt ki. Őt okolja apja elvesztéséért. Hulkkal való bunyója látványos, s azutáni jelenetek roppant viccesek. Chris Hemworth levágta hosszú fürtjeit, s sokkal jobban áll neki. Loki továbbra egy kis csúszó mászó féreg, amit kisujjból hoz Tom Hiddleston. A film végén pedig meglepő, hogy kiderül róla, hogy tud jó fiú lenni. Hulk egy érdekes figura volt, amit Mark Ruffalo jól játszott. Amikor zöld óriásként tombolt, akkor a nem tetszett neki. Tudja, hogy ő maga egy zúzó gép, ezért nem akar emberként átváltozni. Hiszen közel 2 évig volt Hulkká alakulva. Valkűr korábban egy asgardi harcos volt, a Sakaaron pedig jól el van. Alkoholba fojtja a múltját, s nehezen áll Thor oldalára. Tessa Thompson jó casting volt erre a szerepre. Hela a Halál istennője egy jó fő gonosz volt. Odin birodalma hazugságokra épül, amiben ő is segédkezett azonban apja bezárta a tömlöcbe, s miután kiszabadul, pusztítani kezd. Mindössze azért, mert a múltban ez volt a mód, hogy felépíthesse birodalmát. Kate Blanchett fergeteges volt ebben a szerepben. Rövid szerep erejéig itt van Jeff Goldblum, mint a Nagy Mester, aki egy idióta uralkodó. Mondjuk a magyar szinkron nem volt jó, mert nem a szokásos szinkron hangja volt. Heymdale nem sokat szerepel, hiszen csak annyi, hogy ő védi a pallost. Itt van még egy harcos szerepében a zseniális Karl Urban, aki egy poénos kiegészítő volt Hela seregében. Egy cameo erejéig itt van Dr. Stephen Strange aki segít megtalálni Odint. Ha már Odin, sajnos Sir Anthony Hopkins túl keveset volt a vásznon. Mondjuk a mantrája hogy, mi a véleménye Asgardról az nagyon bölcs volt.

Természetesen maga a rendező is cameózik, aki egy kőembert játszik, aki az arénában szintén harcos. Vannak még vicces cameók, de ezeket nem nagyon akarom lelőni, mert roppant ötletesek. Persze a Stan Lee cameó se maradhat el, ami itt is jó pofa.

Az akció jelenetek jók, csak a túl sok CGI néha kizökkentett. Bár akad egy két kreatív akciópillanat, mint például rögtön az elején a kalapács nézetből való zúzás. A humor pedig már csak a hab a tortán egy-egy harc során.

A film zenéje remek, s egy kitűnő hangulatot ad a jelenetekhez.

Amit azonban felhoznék negatívumként az, hogy a sok poén elveszi a történet komolyságát. Nem azt mondom, hogy elhülyülték az egészet, csak nem adtak súlyt a drámai jeleneteknek.

A stáblista utáni jelenetek pedig jók, ám az utolsó egy hatalmas face palmos pillanat. Ezúton is szeretném, megköszöni a soproni Elit Mozinak, hogy az uncsi stáblistát áttekerték.

Összességében a Thor Ragnarök egy könnyed film, ami az év legviccesebb akció filmje lett a számomra. Ha szeretted a rendező korábbi filmjeit, akkor kötelező darab.

 

Értékelés:85%

Ezt figyeld:-Thor kontra Hulk

-A vicces cameókat

-A face palmos stáblista utáni jelenetet

Szólj hozzá