2018. jún 13.

Hang nélkül élménybeszámoló (Spoileres)

írta: Vollai Martin
Hang nélkül élménybeszámoló (Spoileres)

KUSS ! (Spoileres)

quiet_place.jpg

Az utóbbi években a horror filmek reneszánszukat érik. Azonban a mozinézők is egyre többet járnak rá. S ezzel magukkal hozzák a legrosszabb közönséget. Hangoskodó, májer tinik akik a csajuk előtt nem vállalják fel a para faktort, ezért kurva menőnek érzik magukat. Vagy a végig pofázzó 14-15 éves visitó hangú pláza cicák. Éppen ezért mindig baromira aggódok, hogy ha horror filmre kell beülnöm a mozikba. Főleg, ha egy jóval minőségibb darabot adnak a Cinema Citybe. Leginkább a győri moziban, mert életem két legszörnyűbb vetítése (Démonok között, Annabelle 2.) ehhez köthető. Ezért inkább a soproni moziba mentem el, s két nézővel tekintettem meg az alkotást.

A Hang nélkül története szerint az emberiséget térdre kényszeriti egy ragadozó faj. A lények vastag bőrűek, erősek, vakok s a hang alapján tájékozodnak s eszik meg az embereket. Egy öt tagú családot követünk nyomon, akik teljes némasságban élik minden napjaikat. Egy napon egy balszerencsés dolognak köszönhetően az egyik gyerek meghal. Ugrunk egy évet, s az anyuka terhes, a család pedig megprobálja felfoldozni a tragédiát. Eközben továbbra is a lények fenyegetésétől kell tartaniuk.

A Hang nélkül egy igen csak megosztó darab lett. Sokan felhozták hogy ez a film egyáltalán nem következetes. S valóban nem az! Rengeteg ponton bele lehetne kötni. Például hogy a szereplők miért egy farmra, miért nem egy vízesés közelében húzták fel sátrukat? Kik ezek a lények? Hogy győzte le az emberiséget? Miért kell egy csecsemőt is bevinni ebbe a hang nélküli világba? Mihez kezdenek az emberek, ha rájuk jön egy hasmenés vagy megfáznak? A kérdések sorozata pedig azt szűrinle, hogy ez egy logikátlan világ, ennél fogva egy rosssz film! Más kritikákban azt lehetett negatívumként felhozni, hogy a film önismétlő. Az első tíz percet játsszák le újra és újra csak más változtatásokkal. A harmadik negatívum, hogy a koncepciónak nem tesz eleget. Van a filmnek zenéje, pedig az mekkora ötlet lett volna, ha még zene sem lett volna a jelenetek alatt.

A negatív hangok azonban abban mégis egyetértttek, hogy konncepció szintjén ez müködik. Számomra a Hang nélkül egy pozitív élmény volt. Számomra mind a parás, mind a drámai részek jól müködtek. Kellő izgalomban tudott tartani, s maga ez az egész,hogy csöndben kell maradni a nézőkre is áttevődik. A popcorn evés hangja alig volt hallható az előadás alatt.

 

Színészi játék terén nincs panasz a filmre, a casting remekül sikerült. A főszerepet maga a rendező John Krasinsky alakítja, aki a családjáért aggodó édesapa szerepében remekel. Emily Blunt játssza, a feleséget, akit súlyosan megviselt fia halála. Fél, hiszen újszülött gyermeke veszélyes helyen fog felnőni. A színésznő remekelt ebben a szerepben. A fiú hasonlóan rettegett, az édesapa próbál a vízesésnél bátorságot önteni bele. A kislány, aki a valóságban is siket, az ő karakterét is megviselte testvére halála. Noah Jupe fergetes alakítást nyújtott, engem egy lány parókás Joel Edgertonra emlékeztett az arca.

Maguk a lények baromi jól néztek ki, s meglehetősen félelmetesek voltak. Baromi nehéz volt megölni őket, s roppant kemênyek voltak.

A hangvágás és hangkeverés jól lett elkészítve. A legapróbb neszek is hangosra lettek csavarva. A film zenéje kellő atmoszférát ad, ám helyenként feleslegesnek éreztem.

Az izgalmas jelenetek belenyomtak a székbe, leginkább a kádas jelenet. A horror elemek is a helyükön voltak, úgy hogy a para faktor működik.

A Hang nélkül egy hihetetlenül megosztó darab lett. Az ínyenc horror fanoknak ajánlom leginkább, a normál pláza közönség pedig messzire kerülje el, mert utálni fogja ezt az alkotást.

Szólj hozzá