2018. dec 07.

Az első ember élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Az első ember élménybeszámoló

EMBER A HOLDON

 first-man-1440x2560-ryan-gosling-4k-20428.jpg

Az emberiség egyik legnagyobb tette, hogy a Holdra szálltunk le.

 

Ezt a történelmi eseményt az Oscar-díjas Damien Chazelle rendezte. Furcsa is volt, hogy két zenés darab után egy életrajzi ihletésű sci-fi drámát készített. A történetet ezúttal nem fogom leírni mindenki, ismeri. S ne vádoljatok spoilerekkel.

Ryan Gosling játssza a főszereplőt, s ismét lehengerlő alakítást nyújt. Igaz itt is java részt csak néz faarccal, azonban maga Armstrong is hasonló figura volt. Családi tragédiája kihatással volt rá, ezt a drámai szálat pedig ügyesen belevitték a történetbe. Mondjuk az operatőr gyakorlatilag belemászott az arcába a karaktereknek. Sok embert zavart ez, számomra intim hatást adott a jelenetek alá. Viszont hosszú idő után most tűnt fel, hogy Gosling kancsal. Armstrong nejét a Golden-Globe díjas Claire Foy alakítja, aki fantasztikus volt. Valószínűleg az Oscaron is viszontlátjuk majd. A többi mellék karakter is jól el volt találva. Aldrint Corey Strole alakította, s kicsit nagyképűre vette a karaktert.

Az utat a kilövésig frenetikusan mutatták be. Rengeteg akadályt kellett leküzdeniük. Ráadásul a nép is kételkedett a dologban, mert dollár milliókat vertek el erre, ahelyett hogy a közegesség ügyre fordítanák. Az tetszett, hogy a szovjeteket, nem egy balfasz társasságnak mutatták be. Fontos volt, hogy ők már sok újító lépést hoztak a kutatásban. A szett dizájn elképesztően valósághű. A kosztümök és a sminkek is a korszak 60-as évek világát kiválóan hozták át. Ami azonban kiemelendőbb az a hangvágás illetve a vizuális effektek. Az utazásos részek jól érzékeltették a bezártságot, valamint az űr kiszolgáltatottságot. A Holdra szállás pedig az év egyik leglátványosabb momentuma. Ehhez pedig Justin Hurwitz pompás zenéje is hozzátesz. Egy egyszerű soundtrack, azonban nagyon ütős maradt.
images.jpg 
(Houston van egy kis gondunk!)

Kisebb gondjaim azért voltak a filmmel. Az egyik, hogy magát Armstrongot nem ismertük meg. A valóságban is egy befordult figura volt, de jobban kibonthatták volna a jellemét. A másik, ami nem is probléma, inkább a film hozott mást, amit vártam, az a patrióta szellem hiánya. Lehetett volna giccsesebb, nyálasabb darab. Az ikonikus jelenet, amikor Buzz kitűzte a zászlót teljesen ki volt hagyva. Sokan, többek között Buzz is kifogásolták ezt. Elősz9r én is hiánynak érzékeltem, azonban a visszafogott stílus jobban bejött. A lezárás pedig egy pár perccel később következett be, én a földi szálat levágtam volna.

Sajnos itthon a film megbukott, mert (nem francia vígjátékról vagy Halálos iramban 682.epizódjáról van szó) a magyaroknak idegen a téma. Valamint nem egy CGI robbanásokkal teli, pörgős Armageddon szerű baromság. Aki szeretne egy visszafogott, drámát látni az ne hagyja ki az Első embert.

 

Értékelés:85%

 

Ezt figyeld:-A repülős részeket, beleértve a Holdra szállást

-Claire Foy fantasztikus alakítását

Szólj hozzá