2019. jan 07.

Bohém rapszódia élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Bohém rapszódia élménybeszámoló

EGY BAJSZOS FÉRFI

bohemian_rhapsody_ver2.jpg 

Freddy Mercury és a Queen zenekar a könnyű zene, hanem egyik legikonikusabb alakjai. Hollywood pedig úgy döntött itt az idő, egy életrajzi drámát készítenek róla.

 

HAMMER TO FALL

 

A történetünk elején Freddy egy reptéri rakodó fiú. Egy bárban a Smile! nevű banda zenél, s szeretne csatlakozni. Egyre feljebb jutnak a srácok, nevet változtatnak. A Queen hatalmas siker, Freddy pedig a drog és a szexi éjszakák bűvkörébe kerül. A film zárásaként pedig a Live Aid koncerten előadja élete koncertjét.

 d815.gif
( Na ki a király?)

A Bohém rapszódia nem egy könnyen született meg. Sascha Baron Cohen egy R besorolású proaktív, jóval sötétebb filmet akart csinálni. A stúdió azonban egy jóval befogadhatóbb PG-13as produkciót akart. A rendezői székbe Bryan Singer került. A főszerepre először Ben Wishehaw került volna, ám végül Rami Malek lett a befutó. A direktor sokat késett, problémázott a színészekkel. A #metoo őt is utolérte, így messze kellett menekülni. A helyére Dexter Fletcher került. A banda még élő tagjai pedig kivették a részüket a forgatókönyvben.

 

I WANT TO BREAK FREE

 

A Bohém rapszódia a csökkentett korhatár karika miatt, rendkívül sablonos és felszínes. Kezdjük azzal, hogy egy ponton Freddy egy pöcsfejnek van beállítva. Mert ott hagyja a családját, hogy szóló karrierbe kezdett. A banda tagok szentnek voltak beállítva. Például amikor a bulira mennek, akkor a többiek a családjukra hivatkozva ott hagyják Freddyt. Pedig ők is vele együtt keféltek orrba, szájba. Ha már kefélés, a meleg szál is felszínesen van érintve. Két csók jelenet volt, s ennyi az egész. Nem akartam, hogy Túl a barátságot lássak, de ügyesebben megoldhatták volna. Maguk a homoszexuális karakter, aki rossz útra vitte Mercuryt, úgy nézett ki, mint Mr. Slave a South Parkból. A harmónia a tagok között pedig egy oldalú volt, nem volt heves vita egy-egy dal megalkotása során. S mi célból kellett fiktív karaktereket beletenni? Ott volt az a napszemüveges menedzser faszi, aki utálta őket. Ő csak azért volt benne, hogy bemutassák, hogy volt valaki, aki ellenezte a zenekar egyedi stílusát. A Live Aid gyönyörű jelenet, de helyenként a vetített háttér kidobott engem.

 

SOMEBODY TO LOVE

 

A negatív dolgok ellenére a Bohém rapszódia egy pozitív energia bomba. Aki szereti a Queent, az imádni fogja a filmet. A legismertebb dalokat végig éneklik. S ezek a dalok nem véletlen akkora hatásúak amekkorák. Meg is mutatják hogyan készültek. Kreatív, élet vidám életigenlés árad a jelenetekből. A színészi játék pedig amit Malek nyújtott az egészen hihetetlen. Remélem, az Oscaron megnyeri a legjobb férfi alakítás díját. A többiek is jók, de közel sem olyan erősek, mint Rami Malek. A szett dizájn hűen visszaadta a kor szellemét. A film legvége pedig egy igazi csoda. Egy az egyben visszaadták az eredeti koncert felvételt. Az élményhez hozzátett, hogy a filmet Dolby Atmos hangzással néztem meg a Cinema City Alleben. 360°-os szögben ért a hang, s főleg egy kitűnő zenékkel feldobott filmnek jól is állt.

A lezárásban pedig kiírták, mi lett velük. Majd bevágtak egy valódi felvételt az igazi Freddyről.

 

Értékelés:80%

 

Ezt figyeld:-Így alkották meg a Bohemian rapsodyt

-A Live Aid koncertet

Szólj hozzá