2019. már 01.

Alita-A harc angyala élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Alita-A harc angyala élménybeszámoló

ANGYAL ARCÚ HARCOS

 alita_battle_angel_ver16.jpg

James Cameron és Jon Landau az Avatar producerei, Robert Rodriguez a Sin City filmek rendezője elhozott egy manga adaptációt.

 

ÖSSZEÁLLÓ ALKATRÉSZEK

 

1990-ben jelent meg Yukito Kishiro mangája, ami hatalmas siker lett. Anime is készült belőle 1993-ban, illetve az eredeti mű alapján egy spin-offot is kaptak a rajongók. A jelenlegi film az eredet történetre fókuszál. Elsőként Cameron akarta elkészíteni, ám végül a Pandorára irányította figyelmét. Ezért a mexikói rendezőre Robert Rodrigeuzre bízta a rendezést. Neki pedig az utóbbi években jobbára televíziós munkái voltak. Az első előzetes meggyőző lett. Sokan kiakadtak a nagy szemű karakteren, így CGI-al kisebbre vették. Az eredeti bemutató tavaly júliusa lett volna, azonban átették idén februárra.

 

ÉLETRE KELT

 dims.jpg

A történet szerint a távoli jövőben járunk. A gazdag egy lebegő városban élnek. A szegények pedig a Roncsvárosban sínylődnek. Az élet itt egy kegyetlen, borzalmas és abszolút nem a nyúlszívűek világa. Dr. Ivo a szeméttelepen egy ép agyú kiborg fejre bukkan, amit lányának szánt robot testre szerel. A lány felébred, emlékek nélkül, s próbál beilleszkedni a világba. A városban való mászkálás során összeismerkedik Hugóval. A fiatalok között románc kezd kialakulni. A srácról kiderül, hogy éjszakánként kiborgok alkatrészeit lopkodja össze. Mindezt azért csinálja, hogy felkerüljön a gazdagok világába. A szegény sorba lévők között magas a bűnűzési ráta. A fejvadászok rengeteg pénzért vadásszák le a vérdíjjal rendelkező körözötteket. Kiderül a dokiról, hogy ő maga is e munkakörben tevékenykedik. Alita kifigyeli, s egy munkája során megmenti Ido életét. Megtudjuk, hogy a lány kitűnő harcos, s szeretné levadászni a gyilkos hajlamú Grewishkát. Ezért beáll ő is fejvadásznak. Eközben a milliárdos Vector mindent követ megmozgat, hogy megölhesse Alitát. Vector a szegények sport közvetítésének tulajdonosa. Ez a Monsterball, ami egy Nascar és az amerikai foci illetve a görkorcsolya egyvelege. Ezen a versenyen indul Alita, hogy pénzt szerezzen Hugónak.

 

Az Alita A harc angyala film élményhez hozzátartozik, hogy egy kollégámmal tekintettem meg. Ráadásul február 17.-én, a Valentin napi hétvégén, a mozi terem pedig tele volt. S ahogy elindult a film, egyből a közepébe csapunk az eseményeknek. A gazdag rétegből nem sokat látunk, de jól érzékeltették az elérhetetlen társadalmi szférát. A lenti világ pedig szépen lett bemutatva. Az nagyon bejött, hogy egyes emberek csupán kiegészítésként használják a robot testrészeket. A címszereplőt Rosa Salazar játszotta, aki egyértelműen a film fénypontja. Alita figurája egyszerre bájosan naiv, kemény harcos és lázadó tini. Az ember azonnal beleszeret, jól árnyalják a karaktert. A többiek viszont papír jellegűek. Hugó például a megszokott szőke herceg lovon, vagyis fekete hajú srác a motoron. A legnagyobb bajom vele, hogy nem tudott felnőni a feladathoz. Ido háttér története szomorú, amit jól átadott Christhopher Waltz. Jennifer Conelly nem sokat szerepelt, de mint Ido ex felesége egy jól kiegészítette Waltzot. Vector egy tipikus báb karakter volt, Mahersala Ali, amikor először megjelent engem a Blade-t jutatta eszembe. Az egyik fejvadászt pedig Ed Skrein játszotta, aki egy öntelt, hiú s-fej volt. Oda is súgtam Bandinak, hogy Ajax a.k.a. Francis a Deadpoolból ez a karakter.

A film forgatókönyve több sebből vérzik. Érződik, az utolsó 20 percen, hogy el van kapkodva. Egy plusz fél óra kibonthatta volna jobban a világát. Nem érintett meg a film végi csavar. Ráadásul úgy zárták le, hogy lesz második rész.

A legfontosabb dolog, a film látványvilágáról ejteni pár mondatot. Egyszerűen elképesztő milyen csodálatos munkát végeztek a Weta szakemberei. A főhősnő szerintem a leghitelesebb s a leggyönyörűbb CGI által átalakított karakter. Engem megvett kilóra a nagy szemű lány. A többi figura is jól nézett ki. A szett dizájn klasszul néz ki, a cyberpunk elemeket tágra nyílt szemekkel bámultam. Az akció szekvenciák látványosak, jól követhetőek s a 3D hatás is hozzátesz. Az erőszak ábrázolás pedig jól illett ehhez a zord világhoz. Nem kell fröccsenő vér zuhatagra gondolni, de adtak súlyt a harcoknak.

 

Összességében az Alita-A harc angyalát mindenkinek ajánlom. Bőven van benne kellő potenciál, hogy egy sikeres és jó franchise szülessen belőle. Remélem a mozi pénztároknál nem fog megbukni.

 

Értékelés:75%

 

Ezt figyeld:-Alita karakterét, azonnal beleszeretsz

Szólj hozzá