2020. dec 10.

Világítótorony élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Világítótorony élménybeszámoló

BAJ VAN A RÉSZEG TENGERÉSSZEL

lighthouse_ver3.jpg

Roger Ebbers legújabb horror filmje a Világítótorony elkerülte a hazai mozikat, csupán a Cinefesten és limitált ideig lehetett itthon látni. Így végül otthon tekintettem meg ezt az alkotást.

 

A történet szerint két világítótorony őr egy a világtól elzárt helyen dolgoznak együtt. Thomas Wake egy részeges öreg ember, míg Thomas Howard egy fiatal újonc. Mindkettő múltjában van valami sötét titok, ami lassan a felszínre tör. A magányos és nehéz munka lassan ki kezdi a pszichéjüket. Hallucinációk, sellők, s egy dühvel és vérrel teli minden napok várnak rájuk.

 

eoc6aa0wmaarzbd.png

 

 

A Világítótorony egy nem mindennapi film, ugyanis erős művész filmes elemekkel rendelkezik. Ezért nem a szokásos „átlag” horror nézőknek ajánlom, akik a plázákban rettegnek az Apácán vagy valami jump scare-rel teli horroron. Itt a filmben a szimbólumok, a hangulatképek a hangsúlyosak. A hangulat fojtogató, maga a munka is amit végeznek fárasztó és fájdalmas.

Ezt erősen érzékelteti, hogy lassú tempóval mutatja be. Beteg és nem kevés Lovecraftot is megidéző rémálmokat is láthatunk amik garantáltan bele égnek a retinádba. A film kiválóan bemutatja milyen érzés lehet elzárva mindenkitől, hogy csak a munkatársadra számíthatsz. Az öreg ember állandóan csicskáztatja a fiút, s úgy bánik vele mint a kutyával. A srác pedig próbálkozik a munkával, s rájövünk ő is egy rossz ember. A kettőjük kapcsolatát áthatja az alkohol, ha az bekerül a képbe, akkor előkerülnek az érzelmek.

Az öreget William Defoe alakította, aki fantasztikus alakítást nyújt. A vacsorás kiakadása simán megért volna egy Oscar-jelölést. Robert Pattinson pedig felnőtt hozzá, aki szintén elképesztően hozta a karakterét. A film technikailag látványos, az operatőri munka gyönyörű. Jarin Blaschke azt az érzetet kelti mintha régen készült volna, a munkáját Oscarra is jelölték. Maga a történet sok mindent jelenthet. Lehet elemezni, s elgondolkodni mire utalhatott a szerző. A film ahogy mondtam egy nagyszerű darab, de ez nem mindenkinek való, aki vevő a művész filmes horror darabra annak javaslom!

 

Értékelés:90%        

Szólj hozzá