2021. jan 19.

Még egy kört mindenkinek élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Még egy kört mindenkinek élménybeszámoló

BEB@SZÓS KÍSÉRLET

druk_ver6.jpg

Gondolom senkinek sem kell bemutatnom Molnár Krisztiánt a magyar Youtube szégyenét, aki azzal lehet „híres” hogy élő adásban rúg be. Mai filmünk alanya szintén az alkohol, ám ezúttal egy jóval szolidabb, kísérleti jelleggel kerül elő.

 

A történet szerint Martin egy történelem tanár, akinek az élete eléggé megsavanyodott. Házassága elégé kihűlt, diákjaival szembe pedig egy száraz hangnemű és szigorú osztályozású tanár. Emiatt el akarják távolítani a posztjából. Egyik barátja születésnapját ünneplik, amikor egy átmulatott éjszaka után úgy döntenek egy kísérletbe vágnak. A vér alkohol szintjüket 0,05%° szinten kell tartaniuk, s ehhez bármilyen piát használhatnak. Az alkohol mind a négyükben változást hoz

 

A filmet nagyon vártam, mivel a rendező Thomas Winterberg, a főszereplő pedig Mads Mikkelsen. Az előző filmjük a Vadászat egy igen erős darab volt. Ezúttal egy hasonlóan kemény témát boncolgat. Azonban ezt szórakoztató módon adja át. Az alkohol egy drog! Tudom hogy ez egy erős kijelentés, de ez így van. De nem mondhatjuk rá, hogy drog, mert az olyan nemes. Meg különben is a mondás is tartja, hogy borban az igazság. Soha nem azt mondjuk, hogy kokainban vagy heroinban az igazság. A bort például ezek a pödrött szakállú öltönybe bújtatott úriemberek kóstolgatják. Hogy belép egy egy enyhe diós íz, melyet egy gyümölcsös búké kísér. Persze én az alkoholt egy olyan művészeti dolognak gondolom mint hogy vannak méreg drága minőségi alkoholok meg olcsó gagyi Pet palackos szutykok. Minden országnak meg van a maga drogja. A mi kis országunk alkoholizmusban szenved. S ezt könnyen meg lehet figyelni. Rengeteg család emiatt ment tönkre, miután apu berúgott s haza menvén megveri az asszonyt. S az a durva, hogy a pia nem tiltott drog. Sőt! Bárhol, de tényleg bárhol elérhető. A benzinkúttól kezdve egészen a cigi boltokig. Az még hagyján hogy a kocsmák, romkocsmák , pubok is ezerrel oltják magukból a részegeket. Ha ez nem lenne elég, akkor óriási giga plakátokon reklámozzák világ sztárokkal vagy hazai celebekkel. Akkor nem beszéltem a hatásáról. Testileg is romboló, agysejteket zabál, tönkreteszi a májat stb stb. Valakit agresszívé tesz, míg másokat teljesen felszabadít. Vannak olyanok akik anti alkoholisták, tehát soha nem isznak semmit. Persze az egyetemeken elkerülhetetlen a pia, főleg a gólyabálokon, ahol megszégyenítik az embert. Hosszan tudnék erről a témáról beszélni, de ze nem egy közéleti műsor, hanem egy filmes blog.

 

A film körbejárja ezeket a dolgokat. Martin például felszabadul, a tanórái jóval könnyedebbek lesznek. A barátjai hasonlóan reagálnak. A tesi tanár például kis híján lebuktatja őket. Amikor előkerül az iskolában a téma, egyből a diákokra hárul a mutogatás. A kísérlet egyre jobban elszabadul. Kiválóan bemutatja a film, hogy milyen az amikor beüt a pia. A berúgós részek egyszerre mulatságosak és szánalmasak. Amikor elérik a 1,9es szintet az nagyon vicces volt. S persze az árny oldal is előkerül idővel. Martin élete szétesik, a házassága széthullik. Azt is jól ábrázolják hogy a híres emberekre hogyan hat a pia. Az a politikusos montázs megmosolyogtató, főleg hogy a nagy vezérünk a magyar kis király Orbán Viktor is bekerült a felvételek közé. Martint elképesztően érzékenyen módon jeleníti meg a figurát. Nagyon intim módon enged be a magán életébe. A film végén lévő tánc jelenete pedig felszabadult és ünnepélyes volt.

 

A Még egy kört mindenkinek film egy nagyon jó darab lett, nehéz róla beszélni. Aki szereti a rendező munkásságát annak ajánlom ezt a darabot.

 

Értékelés:80%     

Szólj hozzá