2021. feb 02.

Harcosok klubja (Spoileres) élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Harcosok klubja (Spoileres) élménybeszámoló

David Fincher maraton IV

BUNYÓSOK TAGOZATA

fight_club_ver3.jpg

Mivel idén jelent meg Netflixen David Fincher 11.filmje, ezért úgy döntöttem hogy végig megyek a filmográfiáján. S a legvégén sorba állítok egy Top 11 listát a filmjeiből.

 

A történet szerint a főhősünk, a Narrátor egy irodai munkás, aki küszködik az álmatlansággal. Ezért úgy dönt el megy a here rákosok gyűlésére, ahol megismerkedik Bobbal, akinek végre kiöntheti a lelkét. S végre tudhat aludni, ezután eljárkál több hasonló gyűlésre. Egyik ilyen alkalommal Marla Singert találja ott, aki hozzá hasonlóan egy „turista” ezeken a megbeszéléseken. Felosztják egymást közt a csoportokat. Mivel sokat kell utaznia, egyik repülő útja során összehozza a sors a karizmatikus és vagány szappanárussal Tyler Durdennel. Miután lakása kigyulladt Tylernél talál menedéket. A duó egy átmulatott éjszaka után elkezd az utcán bunyózni, s a mutatvány annyira jól sikerül, hogy a helyiek felfigyelnek rájuk. Tyler egy pince alagsorában létrehozza a Harcosok klubját. Amely persze szigorú szabályokat tartalmaz. Tyler a szappan készítés mellett alkalmi munkákat is elvállal mint mozigépész vagy pincér. Ezeket a maga kicsinyes csínyjeivel dobja fel. A klub olyan sikeres lesz, hogy nemsokára egy országos méretű dolog lesz. S ez még csak a kezdet. Megalakul a Káosz Brigád, ami az amerikai multi kulti ellen lázad, igencsak erőszakos eszközökkel.

 

David Fincher 1999ben valami akkora s olyan örök érvényű alkotást tett le az asztalra, hogy azt persze az akkori közönség nem tudta értékelni. Anyagilag nem lett kifizetődő, kritikailag is vegyes lett. Az Akadémia is semmibe vette az alkotást, csak egy hangvágás díjra jelölte. A kultikus státuszt csak jóval később az otthoni megtekintések során nyerte el.

 

A mű egy regény adaptáció, melyet Chuck Palahniuk szerzett, a forgató könyv pedig Jim Uhlis munkája. A forgató könyv azt hozza be, hogy a filmes közeget átülteti. Gondolok itt az egy másodpercre bevillanó képekre, vagy a „cigaretta lyuk” effektre. Ennek az egy másodperces poénnak van értelme is, hiszen Tyler mesékbe vág be pornó tartalmú képkockákat. A forgatókönyv zseniális. S most következik a Spoiler!!! Kiderül hogy Tyler és a Narrátor egy karakter. Ugyanis leválasztotta, a vagányabb polgár pukkasztóbb énjét. A Narrátor a társadalom rabszolgája, egy lusta és semmirekellő fogyasztó. Ezzel nemcsak az amerikai, hanem a kapitalistáknak mutat be egy hatalmas középső ujjat. Rengeteg Ikea bútort halmozott fel az évek során, de teljesen fölöslegesen. Hiszen elég egy dohos büdös lakás neki később, s ki akar lépni ebből a társadalom által megszabott keretekből. Ez egy lázadás, ami eleinte jó móka később a tétek is megnőnek. Mindezek mellett szól még a férfi létről, hogy erősnek és szívósnak kell maradni. A férfi lélek két feléről, a kemény és macsó én, valamint az érzelmesebb és logikusabb én. A film nagyszerűen oldja meg, hogy ha mondjuk Marla velük egy térségbe van, akkor vagy csak Tyler vagy csak a Narrátor van jelen vele. Így lehet vadászni, második megtekintésnél hogy mi utal arra az egy személyiségre. Sőt, vannak olyan elméletek, miszerint Marla se valódi, ő is csupán Tyler gondolatainak kivetülése.

 

A Harcosok klubja technikai része parádés. Az operatőri munka nagyon érdekes szögekből veszi az eseményeket. Ezt a belemegyünk az ember sejtjének belsejébe kamera mozgást, melyet az X-men filmek is használnak itt látni először. Vagy gondolok az olyan felejthetetlen képsorokra, amikor a Narrátor szájba lövi magát vagy a szexjelenet. Jeff Cronenweth munkája olyannyira nagyszerű lett, hogy több későbbi Fincher filmnél is közre működött. A zenét pedig a Dust Brothers szolgáltatja, akik egy lüktető, izgalmas scoret tettek le az asztalra.

 

A színészi munka első osztályú. Edward Norton már sokadjára bizonyítja, hogy miért ő Hollywood egyik legjobbja. Itt is jól hozza a tudat hasadásos férfit, a gyáva irodai munkást és a káoszban tomboló vadállatot is kiválóan játszotta. Brad Pitt egyik legnagyobb alakítása, egy igazi menő, kőkemény és brutális figura. Ki rángatja alólad a talajt, s rávilágít a világunk csúfságára. Helena Boham Carter is remek volt a nő szerepében, aki egy a fiúkhoz hasonlóan az önpusztítást tűzte ki céljául. Hasonlóan kirekesztet, az átlag embereket semmibe veszi. Bobot Meat Loaf alakította, aki egy érzelmes vonalat vitt a történetbe. Szeretne valahova tartózni, ezért vakon követi a Káosz Brigádot is. Jared Leto egy kisebb szerepben egy angyal arcú hidrogén szőke srácot játszik, akit szintén beszippant a Klub. Ő is egy pusztító erő lesz, ami a kultúra ellen megy.

 

A Harcosok klubja nem véletlenül van az Imdb Top 250 lista 11.helyén. Ez egy mestermű! A Tune Up Radio podacast játékában a Világ legjobb filmje játékban a 2.helyet birtokolja. Ezt a filmet egyszer mindenkinek látnia kellene, mert tanító célzatú és szórakoztató darab. Nyilván az „értelmes” réteg majd jól megsértődik rajta, hogy ez egy uszító s romboló film.

 

Értékelés:100%         

Szólj hozzá