2021. feb 11.

A Mandalóriai 1.-2.évad (Spoileres) élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
A Mandalóriai 1.-2.évad (Spoileres) élménybeszámoló

MENDEGÉL A MANDALÓR BOMBA JÓ!

mandalorian_ver25.jpg

Mivel a Disney-féle Star Wars filmek igencsak megosztóak lettek, ezért a stúdió úgy döntött visszacsalja a „fanokat” az első élő szereplős sorozattal.

NEM IS OLY RÉG...

 

A történet szerint hat évvel a Jedi visszatér eseményei után járunk, ahol a Birodalom már széthullott. Néhány megmaradt ex tiszt próbálkozik a kis birodalmát építgetni. Főhősünk egy mandalóriai fejvadász, aki egy hidegfejű, szótlan revolver hős. A megbízója ad neki egy megbízást hogy egy szállítmányt hozzon el. Eközben egy másik fejvadászt küldenek el, hogy semmisítse meg. A csomag egy a Yoda mester fajába tartozó csecsemő. Leszállítja az árut, megkapja érte a fizetséget. Ám úgy dönt hogy nem hagyhatja a gonosz emberek közt a Gyermeket, így megmenti tőlük. Ekkor nemcsak a birodalmiakat, hanem a fejvadász klánt is magára haragítja. Elmenekülnek, közben szövetségek kötődnek, egy ellenségek veszik őket kereszttűzbe. Az első évad végén megkapja a küldetést, hogy vigye vissza a gyereket a fajához. Innentől kezdve ezt a kalandot láthatjuk végig.

 

Mikor megtudtam hogy lesz Star Wars sorozat nagyon örültem neki. Az öröm aztán lefagyott az arcomra, ugyanis ezek körül belül 25-30 perces matiné jellegű epizódok. Ami persze nem rossz, de ettől többet vártam volna. Pláne úgy hogy ezek, nem összefüggő történetek, hanem különálló kalandok. Amik közt persze van egy lassú előre haladás, viszont inkább a „Hét esete” stílussal operál.

NEM IS OLYAN MESSZI-MESSZI GALAXISBAN...

 

A legnagyobb gondom a sorozattal, hogy nem képesek elszakadni az eredeti trilógiától és a Klónok háborúja animációs szériától. Maga az alap ötlet onnan jött, hogy még a korai szakaszban lett volna egy Bobba Fett spin-off darab. Jon Favreau lett a showrunner, az írói székbe pedig az animációs mesék alkotója Dave Filoni is bele került. Maga a rendezés több híresebb alkotó kezébe került, többek közt olyan nevek mint Robert Rodriguez, Bryce Dallas Howard, Peyton Reed,Taika Waititi. Ezek a változtatások igen csak tetten érhetőek. A készítők hozták a saját stílusukat az adott epizódhoz. Visszatérve a nosztalgia vasútra, az alkotók minden alkalommal elő-elő ásnak egy-egy olyan nevet helyszínt, utalást amit az igazi „rajongók” elvárnak. Azok akik nekiálltak az öklüket rázni, azon hogy „Az utolsó Jedikben miért repked Leaia hercegnő az űrben,” azt nem értem hogy nem tépik le az arcukat amikor megjelenik Bobba Fett a jelmezében úgy hogy kilátszik a hája a páncél alól. Nem, mert itt van Fett és ő egy nagy rajongói kedvenc. Vagy hogy miért Rosario Dawson játssza Ahsokát, s miért nem az eredeti szinkron hangja?

 

De ne az ostoba rajongók tömegéről beszéljünk, mert könyvet lehetne írni az Internet mocskairól. A széria a Disney+ streaming szolgáltató zászlós hajója, melyet az abszolút ipari termék nagy ágyúval a Gyermekkel robbantak be. Kezdjük a legelején a castinggal.

 

A főszerepet a Trónok harca sztárja Pedro Pascal játssza (?), aki 95%-ban egy sisakban van. Sőt, az akció jelenetekben se szerepel annyit, két kaszkadőr segíti a munkáját. Egyik a verekedős jelenetekben, míg a másik a lövöldözős revolver forgatós pillanatokban. Utóbbit John Wayne unokája Brendan Wayne alakít. Din Djarin egy hideg figura, akinek azért helyén van a szíve. Azonban a karakter változást túl gyorsan ábrázolják, így nem tudtam vele azonosulni. Voltak visszautalások a múltjára, de annyira nevetségesen lett megjelenítve (villogó kalapácsolós jelenetek), hogy inkább csak röhögni tudtam. A kémia közte és mások közt egyébként jól lett átadva. Főleg ha egy vele ellentétes figurát tettek be, gondolok itt Mayfieldre, aki egy nagy pofás bűnöző volt. A Gyermekkel való viszonya kedves és aranyos, egy igazi védelmező-védelmezett kapcsolat. Mivel mindketten árvák, így meg is van köztük a kapocs. Az Erő dolgokat nem érti, így meglepi ez a „varázslat”. Az akció részekben korrekt szintet hozott, néha azonban olyan érzésem volt, mintha egy szerencsétlen balfácán lenne. Ha nem lenne rajta a csúcs szuper páncélzata, akkor már d évek óta hallott lenne. Sajnos hiába Pedro Pascal van becastingolva, mivel a sorozat 90%-ában maszkban van így nehéz vele együtt érezni. Kiderül ez egy a mandalóriai törzs egyik szektásabb szabály követőbb ágazata szabálya, hogy sose szabad levenni élőlények előtt a sisakot.

 

Greff Kargát a Rocky filmek sztárja Carl Weathers alakította, aki eleinte egy ellenségesebb figura, hiszen a szövetség érdekeit tartja szem előtt. Később persze a cél érdekében összebarátkozik hősünkkel. A második évad vége felé teljesen eltűnik a figurája. Csak nem valami nagyobb a háttérben manipuláló gonosz alakot segít? Ha a sorozat logikáját követjük, ki telik tőlük egy hasonló fordulat. Magát a Klienst a nagyszerű Werner Herzog játszotta, akin a Tune Up Radio podcastes srácok a TvUp keretein belül mindig jókat derültek. Ugyanis megtudtuk egy interjúban hogy könnyekig hatódott a Bébi Yoda láttán és halálosan félt Favraeutól. Az ő figurája egy nagyon furcsa akcentussal megáldott sötét birodalmi tiszt, aki szintén csak egy báb.

 

Ugyanis a főnöke Gideon a „Fő gonosz” akkora idéző jelekkel jelezve mint a párizsi Eifel torony. Őt a Totál szívás és The Boys sorozatokból ismert Giancarlo Esposito formálta meg, s a tipikus „bajusz pödrő” gazember volt. Maga a motivációja is olyan ködös, nem értettem mire kell neki a Gyermek vére. Mert nem a robot seregére az s biztos. Azok a harcosok engem inkább egy Lego figurák hadára emlékeztettek mint félelmetes ellenfelekre. Bár kemények voltak, azért Luke Skywalker simán kinyírta őket. Ez a trollkodása a Sötét szablyával fölösleges, ami a Mandalór bolygó hatalmát hivatott szimbolizálni, körülbelül mint Vastrón a Trónok harcában. Semmivel se tudott többet ez a fekete fénykard mint a többi. Sőt! Még undorító CGI-animációval lett előállítva, komolyan a telefonnal szebb és valósághűbb fénykard effekteket lehet létrehozni. Egy ponton van utalás a klónozásra (Palpatine és Snoke), szóval lehet erről is szó. Nem értem miért van az ha egy ilyen karizmatikus karakterszínész kerül hozzájuk, akkor miért az Austin Powers szintjére kell őt lerángatni?

 

A küzdősportból jól ismert Gina Carrano játszotta Cara Dunnet, aki egy birodalmiakat vadászó zsoldos katona. A múltjára kapunk utalást, hogy ő is ott volt az Alderaan felrobbantásakor. Sajnos a színésznőt kirúgták a produkcióból, ugyanis közösségi felületén a republikánusokat a nácikkal hozta összefüggésbe. Egy ilyen végtelenül ostoba és sértő kijelentés után távoznia kellett. Más kérdés hogy ezután a tervezett Star Wars spin-offban és a harmadik évadban ki veszi át a helyét? A stúdió biztos megoldja, behívja Ronda Rosseyt!

 

Természetesen itt van a mindenki által régen várt Bobba Fett is. Kicsit szánalmasnak hatott ahogy a kövér hasával ugrabugrált fel-alá. Persze a saját járműve is itt van s annak jól ismert fülsüketítő robbanó töltetei. Ez nekem egy jó kis nosztalgia érzés volt.

 

Feltűnnek itt azért ismertebb hírességek. Egy Tatooini marshallt A Deadwood és a Trövény emberének sztárja Timothy Olypanth játszotta. Engem meg lepett a jelenléte. Kicsit Josh Brolinra emlékeztet a kinézete. Din egyik segítőtársát Kuilt Nick Nolte szólaltatta meg. A börtönös epizódban meg olyan arcok működtek közre mint Clancy Glemmer, Mark Boone Jr. Vagy Bill Burr. Valamint meg kell említenem, Rosario Dawsont mint Ahsoka. Aki telitalálat volt. Az ő saját sorozatát nagyon várom, hogy fejezik be a történetét.

 

A látványra nem lehet panasz, rengeteg újítást itt vezettek be. Például a zöld háttér helyett hatalmas Led-falakon jelent meg a kép. Így a világítás sokkal élethűbb lett, nincs műanyag hatása mint a prequel trilógiában. A klasszikus praktikus (maszk, makettek) effektek jól lettek keverve a számítógépes részekkel.

 

A zenét az Oscar-díjas Ludwig Gorransön szerezte. Az újkori Star Warsok közül ennek lett a legemlékezetesebb és legjobb zenei témája. A fő tétel nagyon fülbemászó, hangulatos darab. Főleg a stáblista alatt, aminél mindig az adott részhez készített koncepciós rajzokat láthatjuk.

 

De miért nem beszéltem a legfontosabb dologról, a Gyermekről? Mert annyira nem érdekelt, hogy azt elmondani nem tudom. Egy gügye marketing termék csupán a számomra. Ami persze aranyos, de ezen kívül nem sok funkciója van. Csak annyi hogy annyit zabál mint én egy jobb napomon, de én legalább minden vagyok csak cuki figura nem.

 

A Mandalóriai nem tud és nem is akar elszakadni a megszokott dolgoktól. Igen kellett legalább 4-5 rész ami a Tattuinon játszódik, komolyan úgy érzem ez valóban a központ nem Corrusant. Vissza kellett hozni a mesékből Bo-Katant s a bandáját, mert az igazi „rajongók” kíváncsi voltak mi lett ezekkel a mandalór fejvadászokkal. A buckalakók is kaptak hangsúlyosabb szerepet, mondjuk ez egy érdekes döntés volt, hogy megismerjük a kultúrájukat.

 

De ha már a rossz Cgi és a fölösleges visszarángatás szóba került, muszáj elővenni Luke Skywalkert. Mindenki tudta hogy Ahsokán kívül még egy Jedi benne lesz. S természetesen ez nem lehet más mint Luke. A megvalósítás siralmas lett. A Polar Express animációs filmben szebb volt az arc animáció mint itt. Komolyan mintha a viasz bábut ellopták volna a múzeumból, úgy mozgott annak a valaminek a feje a jelenetekben. Sebastian Stant simán le lehetett volna castingolni a szerepre, egy kis smink meg egy fodrász csodákra képes. Ez az arc animáció még nem olyan kifinomult, hogy csak úgy használják. Miért kell a Disneynek a bonyolult utat választania ?

 

A Mandalóriai egy korrekt akció kaland scify sorozat, amit azoknak ajánlok akik már legalább a filmek szintjén ismerik a szériát. Ugyanis itt sokkal inkább a Klónok háborúja és Lázadók animációs sorozatokból és egyéb képregényes könyves videojátékos loreból merít nagy kanállal. Én mindenesetre kíváncsian várom a legújabb évadokat. Idén pedig ha minden igaz elstartol a Bobba Fett könyve spin-off is.

 

Értékelés:70%      

Szólj hozzá