2021. feb 12.

Zodiákus élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Zodiákus élménybeszámoló

David Fincher maraton VI.

REJTJELES GYILKOS


zodiac_ver2.jpg

Mivel idén jelent meg Netflixen David Fincher 11.filmje, ezért úgy döntöttem hogy végig megyek a filmográfiáján. S a legvégén sorba állítok egy Top 11 listát a filmjeiből.

 

A történet szerint a késői 60-as évek végén és a korai 70-es évek elején járunk. Egy sorozatgyilkos tartja rettegésben az Egyesült Államokat, azon belül is Észak-Kaliforniát. A tettes minden alkalommal a helyi újságokban hirdette ön magát rejtjeles levekkel. A rendőrség és a sajtó kereszttűzébe került, ám sose sikerült elkapniuk. A személy azonossága is rejtély maradt. A film során ezen vadászat történetét és a nyomozók valamint a média embereinek lázas munkáját láthatjuk.

 

Fincher ezúttal egy valós történetet dolgozott fel. A forgatókönyv Robert Graysmith könyvéből készült, melyet James Vanderbilt szerzett. Sokan unalmasnak titulálták a produkciót. Tény, hogy van egy lassú tempója, de én rátudtam hangolódni a sötét tónusára. A díszletek, jelmezek és frizurák korhűek voltak. A zene és az operatőri munka korrekt volt, semmi kiemelkedő de a film alatt jól hatott. A casting jól sikerült. Három Marveles figura is tiszteletét teszi benne. Robert Downey Jr. játszotta Paul Averyt, aki egy cinikus, szarkasztikus újságíró. Valahogy hidegen hagyja az ügy, egy kiégett alak, aki csak a munkáját akarja elvégezni. Mark Ruffalo a főnyomozót alakította, aki beleveti magát a nyomozásba. Azonban a sok zsákutca után elengedi az egészet. Aki a legnagyobb hévvel indul neki, az maga Robert Graysmith, ő egy egyszerű karikaturista. Minden áron szeretne segíteni, de eleinte senki se veszi komolyan. Maga a Zodiákus gyanúsítottak közt láthatjuk John Caroll Lyncht, akit olyan sorozatokból ismerhetünk mint a Channel Zero,The Walking Dead,Amerikai Horror Story vagy a Fordulat. A Zodiákus egy jól sikerült thriller, de nehezebb darab. Kell hozzá egy hangulat, hogy elkapjon, de ha beszippant akkor jól eső érzéssel kel majd fel előle az ember.

 

Értékelés:70%       

Szólj hozzá