2021. feb 13.

Mayans M.C. 1-2.évad (Spoileres) élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Mayans M.C. 1-2.évad (Spoileres) élménybeszámoló

AZTÉKOK KÉT KERÉKEN


mayans_mc_ver5.jpg

A Kemény Motorosok alkotói elkészítették a sorozat spin-off változatát, mely a mexikói szálat a Mayans M.C. Ügyleteibe enged betekintést.



EZ RAIDER



A történet szerint Ezekiel „EZ” Reyes gyakornok a Mayans M.C. Motoros bandánál, frissen szabadult a börtönből. Édesanyját kegyetlenül megölték, ő pedig véres bosszút alkotott. Megállapodik a helyi rendőr szervekkel, hogy egy alku fényében infókat szállít a Gallindo kartell tevékenységéről. A srácnak van egy különleges képessége, hogy nagyszerű a vizuális memóriája. A banda tagja a testvére Angel, aki kezeskedik öccséért. Az apjuk Felippe a helyi hentes is benne van az alkuban, s ő is segíti az információ szivárgást. A helyi chapter vezetője Bishop magabiztosan vezeti a bagázst, a teljes klubra pedig Alvarez „El Padrino” felügyel. Miguel Gallindo ügyletei sok felé nyúlnak, a banda számára egy kivégző osztag, vagy szállító személyzet. EZ exbarátnője Emily lett Miguel felesége, s szerető asszony és nagyszerű anya. Azonban a gyereküket, elrabolják a helyi lázadók akik az Ördögnek vélik a kartellt. A lázadás vezetője Adelita szeretné megbuktatni a gengszter birodalmát. Innentől kezdve pedig egy véres, fordulatos és sok rétegű drámát láthatunk.



A Kemény motorosok fantasztikus darab volt. Kurt Sutter egy Hamletbe oltott dráma sorozatot alkotott, s kiválóan behozta ezt a chopperes és bűnözős szubkultúrát. Ott csupán mellék karakterek voltak a Maják. Ez 5 évvel később Jackson Teller halála után játszódik, s utalások szintjén kapunk infót az eseményekről.



Az tetszett, hogy ebben a karakterek jóval szerethetőbbek, kevésbé aljas és szemét figurák. Kezdve EZ-vel, akit a bosszú hajt, de igyekszik mindenkinek megfelelni közben. Emily elveti a közös gyereküket, majd összejön a gengszter herceggel. Emiatt talán ő lesz a legantipatikusabb figura, s nem értettem miért ragaszkodott hozzá a srác. Egy irritáló, idegesítő és kiállhatatlan nő volt. Ezekiel ingadozik a klub és a család közt, a hűsége megkérdőjelezhetetlen. Ezért mindent megtesz, hogy befogadják, de nem is akarja lebuktatni magát. A családjával való viszonya gyakran veszekedésbe torkollik, hiszen a mélyen őrzött titkok a felszínre kerülnek. JD Pardo egy jóval emberibb, érzelmesebb srác, akit szét szakít a kettősség, hogy melyik oldalnak feleljen meg. Angel beleszeret a lázadó Adelitába, amikor pedig egy éjszaka után felcsinálja, minden áron megakarja őt védeni. A hazugságok, amik az apja múltját is ötvözik, és összeköti őket szerelmével. Felipe korábban a kormánynak dolgozott, s a kartellel is együtt dolgozott. Mrs. Gallindóval, Ditával való „szerelmi”szála, egy tragikus momentum. Ugyanis kiderül ő maga Miguel igazi apja, emiatt egy kicsit nálam átment szappan operába a történet. Őt a Szárnyas fejvadász filmekből ismert Edward James Olmos alakította, akit öröm volt látnia képernyőn. A banda tagjai igazából elég semlegesek. Persze vannak olyanok akik kapnak saját történet szálat, gondolok itt Cocóra. Ő egy mesterlövész, akinek az édesanyjával való viszonya van kiemelve. Egy igazi hárpia nőszemély, aki élősködik a fián. Miután megjelenik az unokája, akkor a szokásos családi viszályok is elő kerülnek. Miguel eleinte nekem egy macsó, jóképű magabiztos vezérnek tűnt. Később viszont a sok tragédia megtöri őt is, s emiatt jóval óvatosabb lesz. Neki is a család az első, egyre bizalmatlanabb lesz a párjával. Megfigyelteti, minden lépését számon tartja. Nekem az ilyen tipikus üzlet ember benyomását keltette, azonban kevésbé kegyetlen figura. Az erőszakos énje is amiatt kerül elő, mert a felesége belehajszolja a gyilkosságokba. Később persze a féltékenység is megjelenik mindkét fél felől.

A sorozat legsokoldalúbb karaktere számomra Emily volt. Eleinte a múltban egy szerelmes, naiv fruska, aki imádja Ezekielt. Amikor a párja a börtönbe kerül, megtörik lelkileg és emiatt megöli a közös jövőjüket. Nálam itt vágta el magát, miért kellett ezt csinálni? Jó, megmagyarázzák hogy ő is szegényebb volt, de meg lehet ezt oldani. Ebből is látszik, hogy ő is az a felszínes nő, akinek a pénzes hapsi kell, aki „biztonságot” nyújt. Az első évad első felében egy sérült, megsebzett anya aki aggódik a gyermekéért. A második felében előjön belőle a bosszú angyala, s elkezdi a gonoszok vadászatát. A második évadban előlép az üzleti asszonyi énje, s sokkal ördögibb figura lesz. Önálló döntéseket hoz, megkérdőjelezi férje üzletét. Az anyósával is összetűzésbe kerül, hiszen nem bízik meg benne.

Alvarez is fontos szerepet kapott, ő az aki Gallindo üzlet társa lesz. Kezd belefáradni a munkába.

Adelita egy erős és kemény nő, akinek persze a béke a legfontosabb, de ehhez kénytelen erőszakosabb cselekményekre. Ám közel sem olyan, brutálisak mint a kartell tagjai. A viszonya Angelel egy se veled se nélküled kapcsolatnak tűnik, azonban a gyerek megjelenésével jobban közelebb kerülnek egymáshoz.

Természetesen a Kemény motorosok is megjelennek az évadok során. Az első évadban még csak cameo szintjén térnek vissza. Négy fontosabb szereplő is megjelenik. Chucky lett a klub mindenese, aki egy vicces mellék szereplő. Legtöbbször ostoba, tök filkónak tó űnik, de ő is a csapat része. Chips azért lesz fontos, mert ő hozza be a fegyver bizniszt. Happy pedig az a bérgyilkos, aki megölte az anyjukat. Azonban ő is csupán egy bábu, aki egy magasabb erő mozgat. Valamint Lincoln Potter, a patkány képű államügyész, aki a teljes franchise legszórakoztatóbb alakja, akit Ray McKinnon parádésan formál meg.

index_1.jpeg

(Megyünk lopni, megyünk lopni...)


Akárcsak a korábbi szériánál itt is fontos szerepet kap, az autentikus zenék és dalok használata. Nekem a SOA zenei albuma sokkal jobban bejött, de itt is vannak azért jó számok. Az intro dal s maga a főcím is jól sikerült. A mexikói és azték szimbólumokat vallási képeket jól vegyítik. A látvány világ is remek, a vissza emlékezések nagyon ügyesen vannak megoldva, ahogy kiírják a „8 évvel korábban” szöveget mindig egy kreatív módon oldják meg.

A szinkron munka kiváló volt, fantasztikus hangok szólaltatják meg a szereplőket.

A legnagyobb hibám a sorozattal, hogy néha igencsak túl bonyolítják a szálakat, s teljesen elvesztem a nevekben és motivációkban. Illetve ez a korábban említett ki kinek apja fia részek is inkább lehúzták nekem a fővonalat. Talán ami még egy kicsit negatívabb, hogy a szereplők kevéssé több rétegűek. Bár ez még csak két évadot élt meg, azonban közel sincs annyi dráma s humor a cselekményekben, mint a Kemény motorosok esetén.



A Mayans M.C. Egy jól sikerült darab lett, kíváncsian várom a következő évadot, ami ha minden igaz, akkor március közepe felé elstartol. Az eddigi részeket továbbra is amerikai FX csatorna szállítja, itthon pedig a HBO GO alkalmazáson keresztül tekinthető meg. Melyhez magyar szinkron és felirat is dukál. Akik szerették a Kemény motorosok sorozatot, azoknak nagyon ajánlom ezt a spin-off darabot.

Értékelés:80%      

Szólj hozzá