2021. feb 27.

Holtodiglan (Spoileres) élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Holtodiglan (Spoileres) élménybeszámoló

David Fincher maraton X.

ELTŰNT LEÁNY


gone_girl_ver3.jpg

Mivel idén jelent meg Netflixen David Fincher 11.filmje, ezért úgy döntöttem hogy végig megyek a filmográfiáján. S a legvégén sorba állítok egy Top 11 listát a filmjeiből.

 

A történet szerint Amy Dunne sikeres gyermek könyv író váratlanul eltűnik, ötödik házassági évfordulójára készült volna férjével. Nick sehol sem találja, így be is jelenti az esetet a rendőrségen. Amy szokásos játéka a kincs keresés nyomok kutatására ösztönzi őt. Nick fásultan, elhidegülve válaszol a szervek kérdéseire, ép ezért gyanússá válik a nyomozóknak. Hamarosan egy a média által jól megalkotott kampány indol Amy keresésére. Miután a nyomok egyre jobban arra kezdenek mutatni hogy lehet hogy a férj tette el láb alól a feleségét.

 

Nagyon vártam ezt a filmet, annak idején és a Cinema City Filmünnepi akciója során tudtam moziban megtekinteni. Erről egyébként egy akkoriban igencsak rossz minőségi videokritikát is készítettem melyet az alábbi linken meg is tudtuk tekinteni:

 

https://indavideo.hu/video/Filmunnep_kritika

 

 

Innentől kezdve spoileres lesz ez az élménybeszámoló, s ha nem akarod magadnak tönkretenni az élményt ha még nem láttad, akkor nézd meg a filmet és utána térj ide vissza.

 

A Holtodiglan egy igencsak érdekes témát boncolgat. Még pedig az elhidegülő párkapcsolatot. Amy és Nick egyre jobban eltávolodik egymástól. Ebbe sok minden bejátszik, a költözés, a gazdasági válság és a megcsalás. Nick ugyanis egy diák lánnyal szűri össze a levet titokban. Nem tartja már olyan szexinek feleségét. Ben Affleck jól hozta ezt az életunt karaktert, a film során azt éreztem hogy a színész nem kapott elég koffeint a forgatás során. Sose tartottam jó színésznek őt, itt is hozza a megszokott cinikus fickót.

 

A női főszereplő elképesztőt alakított, alakítását Oscarra is jelölték. Rosamund Pike nagyszerűen hozza a pszichopata törtető nőt. Ugyanis eljátssza az eltűnését, ezzel bünteti meg csalfa urát. A naplójába sok hazugságot ír le, hogyan vált a szerelmes férfiból egy asszony verő állattá Nick. Az embernek fel fordul a gyomra, amikor erre a nőre gondol. A férfiakat a női bájaival csábítja el, majd meg is öli őket. Ezt most a szó szoros értelmében is értsd. A szexjelenete a volt párjával az egyik legsokkolóbb jelenet, amit moziban át éltem. Ahogy a rendőröknek bemeséli az áldozat szerepét, akkor legszívesebben meg tudnánk fojtani egy kanál vízben. A végén pedig megadja a kegyelem döfést, véglegesen magához láncolja párját. Azzal hogy eljátssza a súlyosan sérült elvetélt, majd újra terhes anyát. Ennél fogva a gyerek 18 éves koráig nem tud semmit csinálni a férfi, hiszen bármikor elveszthet mindent. Meg kell említenem a nagyszerűen sikerült magyar szinkront is. Horváth Lili jól át adja ezt a minden határt át hágó nőszemélyt, akinek semmi se szent. A néző szét karmolja a karfát a mozi székben ahogy a feszültség a tetőfokára hág.

 

Neil Patrick Harris játszotta Desit Amy volt párját, akinek nagyon örültem. Drámai szerepben is remekelt. Tyler Perry alakította az ügyvédet, akinek szintén jól illett ez a karakter. Nick húgát Carrie Coon hozta el, aki a néző szócsöve volt. Vicces megjegyzései voltak a cselekménnyel kapcsolatban. A két nyomozó is mókás volt, jó volt látni ahogy hozzá állnak az ügyhöz. Az egyikük logikusan objektív szemmel vizsgálódik, míg a másik elítéli egyből a férfit.

 

A talk show vezetője Sela Word megformálásában jópofa volt, a tipikus feminista szószólóját képviselte. A közös jelenete Nickkel bravúros volt, ahogy kiugratja Amyt a búvóhelyéről, azáltal hogy eljátssza a megbánó férfi szerepét.

 

A forgatókönyv zseniális, Gillian Flynn regényadaptációja, melyet maga az író ültetett át a vászonra. Ahogy egyre jobban felépíti a cselekményt, a néző elgondolkodik mi jöhet még. Teljesen kiszámíthatatlan a történet a fordulatok ötletesek. S nem érződnek túl írtaknak, hogy még egy fölösleges csavar. A keretes szerkezet pedig egy erős momentum volt.

 

A látványra se lehet panasz. Jeff Cronenweth kiválóan hozza a filmekhez megszokott színvilágot. Trett Reznor és Atticus Rhodes zenéje jól illik a hangulathoz. Ezt a csilingelő dallamot hozzá tette a múltbeli nosztalgikus részekhez.

 

A Holtodiglan visszatér Fincher klasszikus alkotásaihoz, egy igazán feszült és kemény darab. 2014 egyik legjobbja volt számomra, főleg moziban egy maradandó élmény volt.

Értékelés:100%         

 

Ezt figyeld:-Amy és Desi szexjelenetét

Szólj hozzá