2021. ápr 10.

Wonder woman 1984 (Spoileres) élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Wonder woman 1984 (Spoileres) élménybeszámoló

CSODANŐ 2.


poster_of_wonder_woman_1984_hd_wonder_woman_1984-1280x720.jpg

A DC Univerzum legújabb filmje a vírus miatt elkerülte a hazai mozikat, helyette az HBO Go-ra fog felkerülni, hamarosan pedig DVD-n, Blu-rayen vagy 4K ULTRAHD-n fog megjelenni.



A történet szerint Diana 70 éve vesztette el szerelmét, Stevet. Azóta hősként tevékenykedik, háttérben elbújva. Egy múzeumban dolgozik régészként, egy titokzatos követ kap meg. Barbara Minerva kolléganője, aki egy igazi talpraesett nő, segíti a munkáját. A kő varázserővel bír, teljesíti az ember kívánságát. Maxvell Lord üzletember szeretné megkaparintani a tárgyat, majd azt kívánja, ő legyen maga a kő. Azonban van egy hátulütője a kívánságnak, ugyanis valamit elvesz az emberből. Diana azon van, hogy megállítsa a gonoszt.



A továbbiakban spoileresen fogok írni a filmről, ha még nem láttad, akkor itt megállhatsz, ha nem akarod magadnak elrontani az élményt.



A koronavírus sajnos ezt is kivette a mozikból, pedig én nagyon vártam. A stúdió úgy döntött, hogy Amerikában a mozikban és HBO Maxen is be fogják mutatni, nálunk az előbbi kimaradt. Végül DVD-n, Blu-rayen valamint 4KULTRAHD-n fog megjelenni, utóbbi kettő steelbook-verzióban is. A szinkronos verzió már itthon is elérhető online.



A WW84 egy elég megosztó darab lett, sokak a legrosszabb DC filmként hivatkoztak rá, míg mások korrekt közepes minőségűnek ítélték meg. Én az utóbbi csoportot képviselem. Az utóbbi években hatalmas népszerűségnek örvendenek a 80as években játszódó filmek és sorozatok. Ez a retro báj itt is megtalálható, s kifejezetten jól áll a történetnek. Ugyanis Steve visszatér, s ezúttal őt kell bevezetni ebbe Dianának. Ezek a pillanatok mókásak voltak.



Kezdjük mindjárt ezzel a szerelmi szállal, amit szépen bemutat az első részben. Nagyon erős volt a kémia a két színész közt, s a végén az áldozathozatal átérezhető volt. Itt Diana a saját erejét teszi kockára azzal, hogy visszakapta a pasiját. Azonban ezt az erőelvesztést jobban árnyalhatták volna. Például: eltalálja egy nagy kaliberű golyó, s kicsit megsérül, aztán ütik vágják, a falhoz is hozzávágják, s semmi baja nem lesz. Persze meg kell hoznia a döntést, hogy vagy elengedi a kívánságát, vagy veszni hagyja a világot. Ugyanis mindenki a Földön elkezd kívánni a kőtől. Majd egy drámai jelenetben az összes ember visszavonja azt. Ezt azért annyiban nem hiszem el, hogy biztos van olyan, aki jót kívánt, s nem érdekli, mi a negatívum. Mert ugyebár kétféle módon lehet a gonoszt legyőzni. Az első, hogy el kell pusztítani a követ, a második, mindenki vonja vissza, amit kért. Csak hogy Maxvell azt kívánta, ő maga legyen a kő, így Diana a másik utat választja. Ez viszont tetszett, hogy egy ilyen hazug és mocskos ellenfél ellen a béke erejével lép fel. Harc közben is igyekszik, csak kiütni az embereket, nem megölni őket. Ez egy olyan üzenet, amin nem érződik, hogy a gender-kurzus kiáltványa lenne, hanem egyetemes jelentése van. Diana egy igazi ikon, akire fel lehet nézni, mert a céljai magasztosak, a cselekedetei pedig jóságosak. Gal Gadot továbbra is remekel a főszerepben, az érzelmi részekben is jól átadta a kétkedést, a magányt.



Steve-et elég érdekes módon hozták vissza, egy másik ember testében ébred fel. Azonban mi végig Steve-nek látjuk, s nem volt tiszta a számomra, hogy mások is annak látják-e, aki. Chris Pine hozta a szokásos „jó fiú/szép fiú”-formát magától, melyhez egy kis naiv bájt is hozzátett. A repülős tűzijátékos jelenete egy erős érzelmi csúcspont volt tőle.



Barbarát Kristeen Wiig alakította, aki megint a tipikus szemüveges, szerencsétlen irodai munkás szerepet kapta meg. Körülbelül, mint Elektro a Csodálatos Pókember 2ben. Hiteltelen volt a számomra ebben a szerepben, aztán ahogy egyre vadabb lett, ott veszített el végképp a film. Amikor átalakult Cheetahvá, a csúcsragadozóvá, csak csóváltam a fejem, hogy lehet ennyire ronda CGI effektekkel megjeleníteni őt. Pedig pénz bőven volt rá, csak a kapkodás ezt eredményezte. Ráadásul a bunyója Wonder Womannel is rettenetes volt, rommá volt vágva, sötét volt a kép, és teljesen kilógott az egész filmből.



A fő gonosz figurája egy rendkívül nagy ripacs volt, s jól állt neki ez a stílus. A CGI effektek néha leugrottak a képernyőről, sokszor lehetett érzékelni, hogy egy zöld szobában ugrándoznak. Az akciók is hasonlóak, vannak jobb darabok (a múzeumos verekedés) meg vannak rosszabbak (autópályás üldözés). Egyedül az jött át, hogy Diana békés úton akarja elverni a rossz fiúkat.



A zenét Hans Zimmer szerezte, s egy csodálatos scoret hozott össze. A Batman v Superman filmben hallható gitáros főtémát egy jóval szolidabb, de nem kevésbé hangulatos darabra cserélte le. A betétdalok is szuperek voltak, jól visszaadták a kor hangulatát.



A Wonder Woman 1984 jó indulattal is csak oké szintet hoz, egyszeri megtekintésre ajánlom mindenkinek!



Értékelés:65%     

Szólj hozzá