2021. ápr 30.

Oscar-gála 2021 (Spoileres élménybeszámoló)

írta: Vollai Martin
Oscar-gála 2021 (Spoileres élménybeszámoló)

OSCAR 2021

oscars_ver31_xlg.jpg

Idén ismét eljött az Oscar-díjátadó ideje, sajnos a vírus miatt ez most késve április25.-én zajlott le. Az alábbiakban kitérek elsőként a jelöltekre s hogy én kinek adtam volna a díjakat. Ezt x-el jelöltem a kapott díjat pirossal kiemelten írom le. Ezután pedig magáról a jelöltekről fogok bővebben írni, hogy mit gondolok róluk. A következő részben pedig a gáláról magáról fogok írni.

 

Legjobb hang: Greyhound, a csatahajó

A metál csendje X

Mank

Lelki ismeretek

A kapitány küldetése

 

Legjobb vizuális effektek:Tenet X

Mulán

Iván az egyetlen

Szörnyek és szerelem

Éjféli égbolt

 

Legjobb smink:Mank

Ma Rainey-A blues nagyasszonya

Vidéki ballada az amerikai álomról X

Emma

Pinocchio

 

Legjobb díszlet:Mank

Tenet

Ma Rainey-A blues nagyasszonya

The Father X

A kapitány küldetése

 

Legjobb kosztüm:Ma Rainey-A blues nagyasszonya

Mank

Emma

Mulán X

Pinocchio

 

Legjobb vágás:A metál csendje

The Father X

Nomádok földje

Chicagói hetek tárgyalása

Ígéretes fiatal nő

 

Legjobb operatőr:Judas and the Black Messiah

Mank

A kapitány küldetése X

Chicagói hetek tárgyalása

Nomádok földje

 

Legjobb zene:Az 5 bajtárs

Mank

Lelki ismeretek

A kapitány küldetése X

Minari

 

Legjobb betétdal:Chicagói hetek tárgyalása

Eurovíziós Dal fesztivál-A Fire Saga története

One Night in Miami

Előttem az élet

Judas and the Black Messiah X

 

Legjobb nemzetközi film:Qua Vadis,Ida? (Bosznia Hercegovina)

Még egy kört mindenkinek (Dánia) X

Kollektíva (Románia)

The Man who should his skin (Tunézia)

Better days (Kína)

 

Legjobb eredeti forgatókönyv:Minari

Chicagói hetek tárgyalása

A metál csendje

Judas and the Black Messiah X

Ígéretes fiatal nő

 

Legjobb adaptált forgatókönyv:Borat 2.

The Father X

Nomádok földje

A fehér tigris

One Night in Miami

 

Legjobb férfi mellékszereplő:Paul Raci-A metál hangja

Sascha Baron Cohen-A Chicagói hetek tárgyalása

Leslie Odom Jr.-One Night in Miami

Lakeith Steinfield-Judas and the Black Messiah X

Daniel Kaluuya-Judas and the Black Messiah

 

Legjobb női mellékszereplő:Glenn Close-Vidéki ballada az amerikai álomról X

Maria Bakalova-Borat 2.

Olivia Coleman-The Father

Yuh-jin Yung-Minari

Amanda Seyfried-Mank

 

Legjobb férfi főszereplő:Gary Oldman-Mank

Riz Ahmed.-A metál csendje

Sir Anthony Hopkins-The Father X

Chadwick Boseman-Ma Rainey-A blues nagyasszonya

Steven Yeun-Minari

 

Legjobb női főszereplő:Vanessa Kirby-Pieces of woman X

Andra Day-United States vs Billie Holiday

Viola Davis-Ma Rainey-A blues nagyasszonya

Frances Macdormand-Nomádok földje

Carrey Mulligan-Ígéretes fiatal nő

 

Legjobb rendező:David Fincher-Mank

Thomas Winterberg-Még egy kört mindenkinek X

Chloé Zhao-Nomádok földje

Emmarald Fennell-Ígéretes fiatal nő

Lee Isaac Chung-Minari

 

Legjobb film:Mank

Minari

The Father

Judas and the Black Messiah

Chicagói hetek tárgyalása

Ígéretes fiatal nő

A nomádok földje X

A metál csendje

 

Azt összességben elmondhatom hogy az idei felhozatal igen csak kimaximalizálta a politikai korrektség kereteit. Van itt színes, ázsiai, női jelölt bőven. Fontos megemlíteni hogy a jelölt filmek témái is bőven lefedik a pc-t. Ismét előkerül Hollywood önmaga imádata, a fekete fehér ellentét, van itt fogyatékosságról vagy betegségről szóló dráma, társadalmi ellentétek bemutatása valamint feminista mű is. Sajnos a korona vírusnak köszönhetően csökkent a moziban bemutatott filmek száma. Ennél fogva több a streaming szolgáltatós alkotás, a nyolcból három ilyen darab. A Netflix valamint az Amazon Prime felület képviselteti magát. Hosszú idő után ismét egybe fésülték a hang keverés és vágás jelölteket, egy kategóriába téve őket. A zene fronton is történt változás most már több eredeti témát kell tartalmaznia az albumnak. Folytatás esetén pedig a score 60%-ának új témákat kell tartalmazni. A nemzetközi film jelöltjei közül idén lecsúsztunk. Felkészülés meghatározatlan ideig tartó egyedüllétre című alkotást szerettük volna a versenybe küldeni. A rendező kategóriában is több a külföldi név, egyedül Fincher az egyetlen fehér amerikai férfi. Glenn Close egyszerre kapott jelölést Oscaron és az Arany Málnán a mellékszereplőnő kategóriában.

 

Magukról az alkotásokról annyit hogy a skála igencsak erős. Ebből egyedül a Chichagói hetek tárgyalását nem tudtam a díjátadóig bepótolni. A Mank számomra egy hatalmas csalódás volt. David Fincher édesapja forgatókönyvéből forgatott filmet, melyet évtizedek óta el akart készíteni. Ez egy unalmas, fárasztó és Hollywood önmaga fényében fürdő fércmű volt. Ez a leggyengébb a nyolc közül.

 

A hatodik helyen a Minari áll, ami egy végtelenül aranyos film. A koreai család hogyan boldogul az amerikai farm éleben. Az különösen tetszett, hogy kettős nyelven beszéltek, de végig konzekvens maradt a végéig.

 

Az ötödik az Ígéretes fiatal nő egy bosszú film, mely jóval vissza fogottabb formában mutatja ezt be. Elsőre féltem tőle, hogy egy gender kurzus darab lesz, de hála Istennek nem ez lett belőle.

 

A negyedik a Judas and the Black Messiah, ami a 60as évek Fekete Párduc mozgalom illinoisi részlegének leverését hivatott bemutatni. Néhol dokumentarista jellegű operatőri munkával, s két bitang erős mellékszereplővel.

 

A harmadik a Metál csendje, mely egy megsüketelő metál dobosról szól. A fogyatékosságot nagyszerű hang munka során illusztrálták.

 

A második a The Father, mely egy demenciás öreg ember minden napjaiba engedett bepillantást. Nagyon hitelesen káprázatos színészi kivitelezéssel éltek az alkotók.

 

Az első pedig a Nomádok földje, mely egy lassú, meditatív utazás. Kiválóan ábrázolja a társadalom perifériáján élő emberek életét. Ez egy abszolút hangulat film, sokak számára unalmas volt.

 

Ezek után jöjjön maga a díjátadó. A műsort a Moziverzum csatornán tekintettem meg. A műsorvezetők Lévai-Kiss Ramóna és Till Attila volt. Utóbbival még ki voltam békülve, az előbbi a halálba idegesített. Egy teljesen fölösleges, látszólag fel nem készült embernek tartom. A vendégek szörnyűek voltak az első 2 órában egy unszimpatikus plasztikai sebész, Vastagh Csaba vagy divat tervezők. Komolyan őket kell berángatni ilyen korai órában? Mondjuk ha Istenes Bence és párja lett volna a házigazdák, biztos kikapcsolom az egészet. Ki nem állhatom ezt a két vigyorgó majmot. Mindenesetre örültem a két filmes szakértőnek Dudás Viktornak és Szőlőskei Gábornak. Későbbiek során filmes emberek érkeztek, melyek közül a legérdekesebb a hang mérnők volt. Sajnos sokszor a hangulat nagyon irritáló volt, ez a jó pofi szövegelés nagyon lefárasztott.

 

Maga a gála rendhagyó volt. A korona vírus miatt most nem telt meg a Dolby Theather. Cserébe két részre volt osztva a gála, egy felől a megszokott helyen. A másik rész egy pályaudvar volt, a hangulat kerti partikat idézett. A kosztümök visszafogottabbak voltak. Habár a legjobb rövid alkotás rendezői ezzel a poprock banda szerelésben kiégették az agyam. Mintha valami Modern Talkingból jöttek volna.

 

Ezúttal ismét nincs házigazda, s a zenés betétek is elmaradtak. Maguk a díjak konferálása iszonyatos volt. Hiányoztak a bevágások, az operatőr néha az se tudta kit vegyen. Voltak akik külföldről jelentkeztek be. Nem jött át a profizmus. Pedig az est rendezője az Oscar-díjas Steven Soderbergh volt. Elvártam volna valami kreatív dolgot. Ehelyett volt egy felolvasó, elmondta a jelölteket átvették a díjat köszönőbeszéd és így tovább.

 

Magukról a díjakról annyit hogy a sok színűség jellemezte őket. A legtöbbször persze a papír forma diadalmaskodott, de voltak meglepetések is. A beszédek egész jók voltak. Winterberg megható volt, ahogy a frissen elhunyt lányának ajánlotta a szobrot. Kaluuya egy roppant erőteljes szöveget mondott el, amit aztán egy kínos szülők szexelnek poénnal oldott fel. A nézőtéren az anyuka reakciója mindent vitt. A mellékszereplőnő úgy tűnik karakterben maradt, annyira édes volt az öreg hölgy. Mondjuk itt Glenn Closenak szurkoltam, aki az este során egy körül írhatatlanul kínos fenék rázásba kezdett. Voltak olyanok akik nem vettek részt az estén, bele értve Sir Anthony Hopkinst, akivel zárult a gála. Majd nem jelent meg, végül a Dj búcsúzott el, le keverve a zenét. Hogy lehet ilyen bénán befejezni egy ennyire amúgy is lapos show-t? Magának ennek a díjnak nagyon örültem, sokáig úgy gondoltam hogy Boseman viszi a szobrot. S ezzel egy újabb poszthumusz kitüntetéssel bővült volna a nevek sora. Maga a színész özvegye is kifogásolta, hogy annyi se volt az Akadémiában, hogy bevágja a színész köszönő beszédét. A film díját nem adták át utoljára, melyet a Nomádok vitték. S ezzel együtt Macdormand is díjra váltotta a jelölést, ezzel belépett a három Oscar-díjas színészek csarnokába. Beszéde rövid s lényegre törő volt. Az In Nemoriam rész botrányos volt, egy híres név egy másodpercet kapott, a legtöbbet el se lehetett olvasni. Ehhez az undorító szűrő is hozzátett, valamint Angela Basett rémes kosztümje is. A technikai díjak jó helyre kerültek, bár itt-ott én másnak szántam volna a díjat. A Dj pedig nagyon idétlen zenei betéteket vágott a nyertesek közé.

 

Maga az este során egy kedves ismerősömmel kommunikáltam Messengeren, s végig kommentáltuk a gálát. Aki tudja kire gondolok, ezúton is köszönöm neki a figyelmét. Az utóbbi évek egyik leglaposabb estje volt, egyedül a különleges helyszín volt a tetszett. Nem bántam meg, hogy végig néztem, igaz az utolsó harminc percben már sűrűn pislogtam.

 

 

Szólj hozzá