2023. ápr 28.

Avatar élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Avatar élménybeszámoló

KÉK ÓRIÁS MACSKÁK 1.

official_avatar_movie_poster-1024x768.jpg

Mivel idén végre mozikba kerül az Avatar a Víz útja, újra elővettem az első részt. Lássuk, 13 év elteltével is el tudott-e varázsolni Pandora világa?



Avatar. A film ami megreformálta a mozit, hatalmas anyagi bevételt produkált. Nem lehet elmenni mellette. Emlékszem, amikor édesapámmal elmentünk rá 3D-ben, a legelső sorból néztük meg február közepén. Ennyien voltak akkor rá kíváncsiak. Ezt mindenki látni akarta. Az újító technika lenyűgöző volt. Még legelöl is átjött a térhatás. Azóta is Hollywood előszeretettel alkalmazza ezt a trükköt. De nagyon kevés volt, ahol megérte a felár. Ready Player One, Demóna 2,Alice csodaországban, Bosszúállók, Vasember 3, Szárnyas fejvadász 2049, Minyonok. Ezek voltak amik jók voltak. A többinél nem volt értelme, mert vagy szétesett a kép, vagy túl sötét volt, vagy mindkettő. Az a vicc, hogy a Thor 4 előtt leadták a második rész előzetesét, és abban a két percben több 3D hatás jött át, mint a 140 perces filmben. De a 3D még kevés lett volna a sikerhez. Igaz, itt volt először , hogy nem egy eszköz (Kémkölykök 3D, Cápa 3, Rémálom az Elm utcában 6.) , hanem innovatív darab volt.

A látványvilág egyszerűen pazar. Egy percet nem öregedett a CGI: Ez mondjuk az összes eddigi Cameron produkciónál igaz. Mindig évtizeddel a kora előtt jár. A legapróbb műgonddal készít el mindent. Itt nem egy háttér Pandora, mint a legtöbb mai blockbusternél. Hanem élő, lélegző növény- és állatvilág. Tudatos a dizájn, a navik pedig (bár egyes vélemények megoszlanak) egyediek. A film szán időt arra, hogy megismerjük ezt a bolygót. Emiatt van egy természetfilmes érzet, mintha a jó öreg Attenbourgh kalauzolna el minket ebbe a vadvilágba. A navi kultúra egyértelműen az amerikai őslakosokra utal. A spirituális szellemi síkkal való kapcsolatuk is, hogy a nagy istennőjüknek, Ejvának rendelnek alá mindent. Ezt egy biokémiai folyamattal próbálják tudományos szempontból alátámasztani. Ez számomra kicsit olyan, mint a Star Warsban a midiklóriánok. Hogy egy szent és misztikus dolognak vélt scify halandzsát összevonnak a való világgal. A legnagyobb problémám, hogy a célt, az unoptániumot nem magyarázták el, miért kell. Mondják, hogy 20 millió dollár egy kiló, de mire jó. Olyan mint a MCMUban a vibránium, vagy a Középföldén a mithril? Hogy egy mindenre kiváló (fegyver, gyógyszer, önvédelem) fém? Legalább láthattunk volna a Földről háttéranyagot, hogy a bolygó halott. Nincsenek már fák, kopár sivatag az egész stb. Jó, ez is klisés lett volna, de jobban megérthető lett volna a katonák szála. Ha már katonaság, ezek a mech óriás járó robotok menők voltak. Igaz egy az egyben átvette az ALIENSből, valamint a repülő járgányok is onnan érkeztek. A lények hangjai pedig a Jurassic Parkból lettek átemelve. De mi van a történettel? Az nem lett átmásolva?



A történet egyszerű mint a fa ék. Az elnyomó hatalomnak dolgozó katonának be kéne épülnie az ellenség soraiba. Ám beleszeret a népbe és egy lányba. Majd átáll a jó oldalra. Ez gyakorlatilag a Pochahontas, Az utolsó szamuráj vagy a Farkasokkal táncoló, emiatt sokan buta filmnek tartják az Avatart. Valóban nem annyira kidolgozott, lyukakkal teli a story, de egy Transformers szintig azért nem süllyed le. A karakterek olyanok, mint a papírmasé-figurák. Egy mondatos jellemek, akik néha elég karikatúraszerűek. A fő gonosz Quaritch olyan, mint az a szemét főnöktípus, aki folyton üvölt, és mindent a magáénak akar. Kemény kötésű ember, aki megveti a tudományt, csak az erőben hisz, a puhányok akár meg is dögölhetnek. Őt nem érdeklik az életek, a parancs az parancs. A szokásos „amerikai” felfogás, hogy meghódít egy országot, majd még ő van megsértődve, ha fejbe dobják egy kővel. A főhős Jake Sully, egy azonosulható figura, aki sodródik az eseményekkel. Tiszta a szíve, bátor és erős. Grace, aki inkább növény- mint emberbarát tudós, aki szeretné megvizsgálni a navi világot. De nem tud emberként gondolni rájuk, nem látja a vallásos háttért először. Csupán a mikroszkópon keresztül, hideg, racionális fejjel vizsgálódik. Amikor közelebb kerül hozzájuk, ő is megérti, itt többről van szó, mint egy laborbéli békáról. Neytiri először utálja az embereket, ám a jel (egy elszálló mag) hatására más szemmel néz Jake-re. Megkedveli, majd szerelmes lesz belé. Cu-téj szintén megveti Jake-et, egy szörnynek tartja csupán. A végén már bajtársként harcolnak. Sajnos a filmből kimaradt egy jelenet, amikor halálos sebet kap, és utoljára könnyek közt bocsánatot kér tőle.



Ahogy írtam, az Avatar egy forradalmi film. Az első olyan alkotás, amit digitális 3D kamerákkal rögzítettek, és Oscart nyert. Emellett a legjobb effektek és látványvilág díját is megkapta. Több díjra is jelölt volt, mint a hangok, zene, vágás, rendezés, film. Az utóbbi kettőt pont Cameron exfelesége happolta el a Bombák földjéért. A zenét én díjjal honoráltam volna. James Horner fantasztikus scoret tett le az asztalra, a téma gazdag és epikus, valamint törzsi taktusok és indián elemek is hallhatóak benne.



A legtöbb ember kifogásolta, hogy túl hosszú a produkció, de szerintem kell a kidolgozásra idő. Azok, akik itt fújoltak, kíváncsi vagyok, a folytatás 192 percére hogyan reagálnak. Az Avatar nem tökéletes alkotás, de egy mesterien összerakott scify akciófilm.



Értékelés:85%        

Szólj hozzá