2023. ápr 28.

M3GAN élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
M3GAN élménybeszámoló

A ROBOTBARÁTNŐ


m3gan.jpg

Hollywoodban elég nagy trendnek örvendenek a „babás” horrorfilmek, amelyekben vagy egy mesterséges intelligenciával bíró gép, vagy egy játékbáb kezd el gyilkolni. Ebbe a sorba áll be mai filmünk, a M3GAN is.



A történet szerint Cady elveszti szüleit egy autóbalesetben. A nagynénje fogadja be, aki egy nagy játékfejlesztő cég alkalmazottja, szofverfejlesztő. Egy új játékon dolgoznak, s a kislány tökéletes tesztalany lesz. Megépítik M3GANt, aki egy intelligens robotlány, törődik a gyerekkel. Azonban meghibásodik, és kissé túlzásba viszi a feladatát. A lány életét megrontó embereket kezdi el megölni, ám hamarosan a gazdái ellen is fellázad.



A M3GAn szépen beleillik a Chucky és Annabelle keltette hullámokba. A mesterséges intelligenciához kissé szatirikus módon áll. Bemutatja, hogy a mai gyerekek mennyire függnek az eszköztől, s ha elveszik tőlük, mint a drogosok, teljesen megvadulnak. Mivel Gemma, a nagynéni a munkájának él, nem tud odafigyelni a kislányra. Ez egy igen erős görbe tükör a jelen kor szülőinek, akik odanyomnak egy kamasz kezébe egy telefont vagy tabletet, hogy addig amíg ők megírják az éves beszámolót, addig játsszál kis hülyegyerek. Az eszköz lesz az új gondviselő, és mivel egy fejlődő dologról van szó, így hamar felveszi a versenyt a kreátorral. Erős, gyors és halálos, s célja érdekében mindenen átmegy. A film a vállalatok pénzsóvárságát, a saját akaratuk érdekérvényesítését is kiválóan ábrázolta. Amint megvan az aranytojást tojó tyúk, abban a pillanatban kezdődik a gyártás. Nem számít, hogy etikailag kifogásolható, hogy egy új „drogot” dobnak a piacra, és mérgező, káros hatással lehet az amúgy is könnyen befolyásolható generációra. Ennél fogva a mezei plázahorror kapott egy kis mondanivalót is. A látvány egyébként egész korrekt volt. Vegyes módon oldották meg a bábut. Hol Cgi, hol báb formában. A horrorelemek terén meg a szokásos „jump scare” és PG-16os vértelen erőszakot kapunk. Ami nagy baj, mert jó lenne egy R-kategóriás vérbő verzió belőle. Így nem lesz több, mint egy tök jó plázahorror, ami -igaz- tartalmaz némi többletet, de egy egyszer nézős film lesz. Nem azt mondom, hogy csalódás a M3GAN, viszont bőven többet kihozhattak volna belőle.



Értékelés:65%      

Szólj hozzá

horror 2022