2018. ápr 06.

A víz érintése élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
A víz érintése élménybeszámoló

avagy A LEGFURÁBB SZERELMES PÁR Guilermo del Toro számomra a kedvenc rendezőim közt van. Legjobb művének a Faun labirintusát tartom. A Penge 2 kiválóan folytatta a Fényben járó történetét. Egy igazi B-kategóriás akció horror film volt a 2000es év

A LEGFURÁBB SZERELMES PÁR

shape_of_water_ver2.jpg

Guilermo del Toro számomra a kedvenc rendezőim közt van. Legjobb művének a Faun labirintusát tartom. A Penge 2 kiválóan folytatta a Fényben járó történetét. Egy igazi B-kategóriás akció horror film volt a 2000es évekből. A Hellboy és a Hellboy: Aranyhadsereg pedig egy fantáziával teli kalandos darabok. A Mimic-A Júdás faj rosszul öregedett számomra. A Tűzgyűrű egy látványorgia, és a világ felépítése jól van előadva. A Bíborhegy pedig egy oké film, ahol a kosztümök s díszletek gyönyörűek, viszont a szellemek gagyik voltak. Mostani filmje a Víz érintése egy bitang erős mű lett, de szaladjunk ennyire előre. Ugorjunk a mély vízbe.

A történet szerint a hatvanas években járunk, egy baltimore-i laborban járunk, ahol főszereplőnk a néma Elisa takarítónőként dolgozik. Egy igazi magának való nő, aki egyedül él egy mozi felett. A munkahelyén a nagyszájú fekete bőrű Zelda, érdekli ki is ő valójában. A nő pedig szomszédjával a homoszexuális idős rajzolóval Gilesszel jó barátságban van. A laborba pedig egy vastüdőre emlékeztető tárgyat hoznak, amiben egy vízi lény található. Elisa egyre közelebb kerül a lényhez, hiszen mindketten nem beszélnek. A viszony azonban szemet szúr az amerikai kormány ügynökének, Richard Stricklandnek. Eközben egy orosz kém Dimitrij, Ben álnéven dolgozik az ügyön, hogy megszökjön a lényt.

Ez egy nagyon furcsa szerelmi történet lett. Elisa és a lény nem beszél, így a szerelmüknek nincs szükség szavakra. Del Toro szerint a víz mindig azt az alakot veszi fel, amiben épp van. A világ leghatalmasabb és legrugalmasabb ereje egyben-pont olyan, mint a szeretet.

A karakterek jól eltaláltak. Elisa fogyatékossága ellenére egy szeretettel teli nő. Sally Hawkins folyékonyan meg tanult jelnyelven beszélni, s mindent az arcával, a mozdulataival adott elő. Múltja sötét dolgot rejt, hogy miért némult meg. Fontos neki a lény, s ezért még képes elszöktetni a laborból. Jelölték Oscarra a legjobb női főszereplő díjára.

Richard Strickland a tipikus amerikai ügynök, aki kegyetlen és törtető típus. Pedig ő is szeretetre vágyik, még ha át is kell gázolni másokon ezért. Micheal Shannon félelmetes alakítást nyújt, közben pedig a karakter mégis emberi marad. Az a cukorkás mániája az egész filmen végig ment. Meg azok a leharapott ujj darabok, amik mindig változtatták a színét, ahogy egyre jobban elrothadt.

Zeldát az Oscar-díjas Octavia Spencer alakította, aki szintén fantasztikus volt. Nem sokat szerepel, azonban a karaktere egy harsány figura volt. A közös jeleneteik Elisával poénosok voltak. Őt is jelölték, amit valószínűleg nem visz el majd.

Giles egy hóbortos öregember volt, aki jóbarátja Elisának. A munkáját nem becsülik meg, a homoszexuális szál pedig nincs túl tolva. A helyi pincér srác pedig durván elküldi a fenébe emiatt. Richard Jenkins jól alakított, s egy szerethető alakot formált meg.

A lényt pedig Doug Jones játszotta, aki a Faun labirintusában a címszereplő s a Sápadt Ember bőrébe bújt.

A film elképesztően néz ki. A korstílust jól ragadják meg. A lény sminkje is szemkápráztatóra sikeredett. Sokakat a Hellboy filmek Abraham Sapienjére emlékeztett. Nem, ez egy másfajta lény. A képességéről a spoiler miatt nem akarok beszélni, de neki is van.

A kosztümök is szépek voltak, szintén a 60as évek stílusát tükrözik.

A hangok jól lettek keverve és megvágva, a nomináció nem véletlen. Ahogy a lény hangja, illetve a vizes részek meg lettek csinálva az kitűnő munka volt.

Alexender Desplat zenéje pedig varázslatos. A kort remekül ragadja meg.

Operatőrileg is kifogástalan a Víz érintése. A víz alatti jeleneteket speciális füstgépekkel és ventilátorokkal érték el.

A forgatókönyv pedig jól lett kidolgozva. Ahogy a szereplők motivációját megismerjük az egy jó dolog volt. A gonoszak is okkal teszik azt, amit. Az erőszakos cselekedeteiknek van súlyuk, s az különösen tetszett, hogy nem bántak szűkmarkúan a véres jelenetekel. Mondjuk, ami a cica sorsa lett, az azért elég vad volt. A meztelenség használata pedig nem dobott ki a filmből, sőt volt funkciója a szerelmi szálban.

Egy apróbb negatívum, ami sokkal inkább a mozi hibája. A film csúcspontján két vihogó csaj (értsd idegesítő pláza picsa) bejött világitó vakuval a terembe. Mert betévedtek. Vagy kerestek valamit. De könyörgöm nincs valami jegyszedő, aki rájuk szólt volna, hogy ne menjenek az előadásra. Biztos arra a kurva ötven árnyalata filmre mentek. Amire amúgy, mint az élőholtak serege vonult be rá. Sajnáltam azokat a csávókat, akiket berángattak a barátnőjük. Ezért nem szegény ez az ország, ha erre a hülye vacakra ennyi lóvé van. De hamarosan arról is lesz élménybeszámolóm! A film beszerzés alatt áll, addig is legyetek jók, menjetek a Víz érintésére, mert egy kiváló alkotás. Csak a szinkron hiánya tarthatja vissza az „én filmet nézek, nem olvasni megyek” szintű nézőket.

Értékelés:95%

Ezt figyeld:-A film zenéjét. Varázslatos.

-Mi lesz a macskával, ha összetalálkozik a lénnyel

-Richard Strickland ujjainak sorsát

-A lény különleges képességét

Szólj hozzá