2018. ápr 11.

Expedíció spoileres élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Expedíció spoileres élménybeszámoló

FELFEDEZŐ TÚRA A VIBRÁLÁSBAN

Annihilation Movie Poster

Az expedíció című hardcore sci-fi elkerülte a hazai vásznakat, azonban a Netflix forgalmazta külföldön. A döntés oka, hogy a film valószínűleg túl nehéz lenne a nézők számára. Nyilván tanultak az Ex Machinából, amit itthon csak a Titanic fesztiválon lehetett látni illetve később DVD és blu-ray forgalomban jelent meg. Azért hoztam fel az Ex Machinát, mert ugyanaz a rendezője az Expedíciónak. Alex Garland nem ismeretlen név Hollywoodban. Ő írta a 28 nappal később, a Napfény s a Dredd forgatókönyvét is. Legújabb darabja az Annihilation vagyis Expedició egy regény adaptáció. A történetről spoilermentesen annyit, hogy a Földbe egy meteorit csapódik be. A becsapódás után egy massza kezd terjedni, ami több száz kilométer átmérőjű. Akik eddig bementek nem jöttek ki többet. Lena egy mikrobiológus, akinek férje egy éve eltűnt egy küldetés során. Kane hazatér, s váratlanul rosszul lesz. A kórházba való szállítás során a kormány elviszi az X térségbe. Itt tudjuk meg, hogy Kane a masszába lépett be katona társaival, amit Vibrálásnak neveznek el. Dr.Ventress a létesítmény vezetője úgy dönt, bemegy a Vibrálásba, három tudósnővel. Negyedikként Lenat szeretné a küldetésre invitálni, aki elfogadja az ajánlatot. Azért mert, hogy az ellenszert találjon Kane bajára. A Vibráláson belül minden megváltozik. A DNS szerkezetet módosítja, fura teremtmények születnek meg! A cél a világító torony, ahová a meteorit becsapódott. Minden más innentől spoiler alert!

Az Annihilation vagyis az Expedíció nem az insta p*csák és izom Józsikák kedvence lesz az szinte biztos. Az ilyen zöld szemes ostoros értelmű egyedeknek az jön majd le hogy ez egy unalmas vacak volt. Azt elismerem, hogy nem pörög ezerrel a film, de a lassú, kimért tempó egyáltalán nem untatott. A színészi játékra sem lehet panasz. Mindenki a tőle megszokott minőséget hozza. A karakterek, leginkább a mellék karakterek nem annyira kidolgozottak, húsok csupán a darálóban. Mert egy idő után a csapat fogyatkozni kezd. A Vibrálás színes szagos látványa szemkápráztató, azonban azt benépesítő lényeknél kiütközött az olcsó CGI. A zene pedig hipnotikus hatású, főleg az utolsó nagy jelenetnél. S most következik a spoileres rész!

A Vibrálás megváltozatja a környezet sejt felépítését. Összekeveri a DNS szerkezetet, másokat meg magába épít. A 2018-as év legijesztőbb pillanatai közé fog bekerülni a medve disznó emberes jelenet. A szereplőket kikötözik székekhez, erre valami vadállat tör be. Hallják egyik társuk halálsikolyait. Mire kiderül, hogy a medve disznó ember imitálja a sikolyokat, de nem úgy, mint a Predator, hogy becserkéssze áldozatait. Csak az átalakult természet miatt lett ember hangja. Vérfagyasztó momentum volt!

A lezárás pedig egy megosztó, s agyeldobós rész volt. Végre megtalálják a világító tornyot. Az épületben Lena megtalálja Kane csontvázát, s megtudjuk hogy a Vibrálásból egy másolat jött ki. Az eredeti test pedig megsemmisült. Lena lemászik egy barlangba, ahol Dr.Ventress meghal, majd megjelenik maga az entitás. A vére berepül az űrlénybe. Erre lemásolja a nőt. Majd a lénnyel összetűzésbe kerül, végül a másolat megöli magát. Lena pedig megöli a Vibrálást. Kijön belőle, azonban a DNS-e megváltozott s ő maga is fertőzött lett. Ez egy nagyon vad lezárás. Sok nézőnek az jött le, hogy a Vibrálás egy rák szimbólum, s a film végén egy másolat jött ki. Nekem az előbbi jött le, hogy ő már bele került ebbe a Vibrálásba. A befejezés azt mutatja, hogy az emberiség elpusztítja az idegen lényt, mert fél tőle. A lény pedig csupán átalakítja a környezetet. De az embert is beleépíti a világába.

Az expedíció egy nagyon jó atmoszférájú sci-fi. Sok néző s kritikus (Púzsér Róbert) lehúzta a filmet. Azért mert a mű egy genderista darab volt. Ne hallgassatok rájuk, ez az alkotás nagy kár, hogy elhagyta az itthoni mozi forgalmat. Mondjuk ez nem a plázába járó felszínes tiniknek való, hanem sokkal inkább a hard-core sci-fi rajongóinak.

Értékelés:80%

Ezt figyeld:-A székes jelenetet, hátborzongató

-A lezárást

Szólj hozzá