2018. aug 21.

Felhőkarcoló élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Felhőkarcoló élménybeszámoló

THE ROCK VS GYÖNGY (Spoileres)

 

skyscraper.jpg
 
Dwayne The Rock Johson az utóbbi időben egyre több filmben szerepel, s népszerűsége töretlen. Idén másodszorra láthatjuk a nagy vásznon. Ezúttal egy akció filmmel, a Szikla megmászik egy tornyot, hogy kimentse a családját.

 

 

 Történet szerint Will Sawyer egy túszmentő osztag vezetője, és egy akció során súlyosan megsérül. Elveszti az egyik lábát, s új munkába áll. Ezúttal egy biztonsági cég vezetője, s egy nővérke a felesége, valamint van két gyerekük. Szerető családapa és férj, mindent megtenne értük! A világ legmagasabb épületének biztonsági berendezését kell tesztelnie. A Gyöngy egy 240 emeletes épület, ami önellátó, s turista látványosságnak sem utolsó. Az igazgató egy tabletet ad át hősünknek, amivel a berendezéseket lehet kezelni. A rosszfiúk ellopják az eszközt, s felgyújtsák a 96.emeletet. Sawyert gyanúsítják meg, vissza kell térnie a lángoló épületbe, hogy kimentse a családját és tisztázza a nevét.

Nem egy Die Hard klón, de ez egy Die Hard klón

 Felhőkarcoló annyira ostoba egy film, hogy az már-már röhejes! Kezdjük a legelején azzal, hogy ez a torony egy hiper szuper valami. Komolyan a film végén kiderül, hogy a poroltó rendszert nem automatizálták?! Ez mi a fene? A fizika szabályaira és a logikát-fittyet hányva az akciók is túlzásba esnek. Rengeteg a Money shot, s csak helyenként tudott meglepő lenni.

A látvány nem volt rossz, de sok helyen kilógott a CGI. Színészi alakítás (és itt egy röhögést tartok vissza) egészen korrekt volt. Dwayne The Rock Johnson nem való egy ilyen típusú akció filmben. Mert ugyanis ez egy Die Hard szerű film. Sőt! Ez egy Die Hard klón. Magas épület, bezártság, a főszereplő szerető családjáért küzd, a főszereplő megsérül. A film pedig az első 40 percig azt suggalja, hogy a mi alkotásunk teljesen más lesz. Akkor mi a francért tették be ezt a Die Hardot megidéző plakátot?

skyscraper_ver5.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

(Dwayne The Rock Johnson mint Bruce Willis, ugyan már!)

 

A családi szál annyira egy bites, hogy azt a Fast and furious alkotói is megirigyelnék. De nem csak ezt, hanem az akció jeleneteket is. A toronyba bejutó jelenet egy roppant látványos momentum.

Azért tele van baromságokkal, például amikor Duck Tape ragasztó szalaggal a kezén egy tömlőcsőre kötve kimászik az ablakon. Ezt pedig ki is hangsúlyozzák! A legnagyobb tökön szúrás a film vége volt. Amikor kiderült, hogy mi a megoldás az hajmeresztő volt!

Fentebb írtam a Die Hard klónságról, akkor ki kell emelnem azt, hogy a főszereplő, megsérül. De ő nem Bruce Willis, hanem egy eltorzult kondi termekben Hulk méretűre pumpált monstrum. Ilyen figurák nem szaladgálnak az utcákon. Maga a műlábas hátrány, egy forgatókönyvi lyuk. Hol nincs lába, hol van neki. Ahogy a helyzet megkívánta.

A Felhőkarcoló egy hihetetlenül ostoba, látványos akció film. Ha mindenképp egy agyatlan The Rockos vacakot akarsz látni, akkor inkább a Rampage-Tombolást javaslom!

 

Értékelés:50%

 

Ezt figyeld:-Bejutás a toronyba

-A lezárást, ami agyzsibbasztó baromság

Szólj hozzá