2018. aug 28.

The Terror (spoileres) élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
The Terror (spoileres) élménybeszámoló

avagy az első sorozat bemutatóm

LederMedve

 terror_ver2.jpg

Sorozattal nem foglalkoztam eddig még a blogon. Egy részt, mert rengeteg sorozatot követtek. A teljesség kedvéért itt a lista azokról, amiket éppen követek: The Walking dead, Amerikai Horror Story, Gengszterkorzó, The Flash-A villám, Odaát, Vikingek, Jessica Jones, X-akták, Mr. Robot, Fekete tükör, Trónok Harca, Simpson család, Family Guy, South Park, Rick és Morty, Pokemon, Mi kis falunk. Szóval el vagyok látva sorozattal az biztos. A következő darabot egy kollégám ajánlotta, hogy ezt nézem ne a The Walking Deadet. S lássuk miről is van szó.

 

The Terror egy regényadaptáció, melyet a Hugo-díjasszerző Dan Simmons írt. Az ő nevéhez fűződik a Hyperion című sci-fi könyv, amit ezúton is köszönök Blacksheepnek, hogy a kérdezz, felelek videóban ajánlotta.

 

Mielőtt rátérek a sorozatra, szeretném tisztázni ez egy nyomokban spoileres élménybeszámoló lesz. Bár egy könyv adaptációról s valós eseményeken alapuló történetről beszélünk, mégis fontosnak tartottam ezt leírni mielőtt belekezdek dologba.

 

1845-ben járunk, az északnyugati átjáró megtalálására indul két hajó az Erebus és a Terror. Az utazás során a fagy az útjukat állja, s az élelem is tartósan kezd fogyni. Hamarosan megjelenik egy ragadozó állat, ami a legénységet kezdi levadászni. Miután Sir John Franklin életét veszti, a kapitányi tisztséget Crozier tölti be. A megmaradt embereknek életben kell maradniuk, ehhez azonban összefogásra lenne szükség, de Mr.Hickeynek hála a legénység fellázad, s ezzel még nagyobb veszélybe sodorja őket.

images_3.jpg

(Nagy a fejetlenség odaát!)

 

A Terror az utóbbi évek legjobb horror sorozat élménye. A feszültség kézzel tapintható, annak ellenére, hogy meleg szobában nézzük, mi magunk is vacogunk a hidegtől.

A casting első osztályú volt, a karakterek jól el lettek találva. Jared Harris mint Crozier egy részeges, merev figura volt, aki fokozatosan szimpatikus lesz. Jó magam alig ismertem meg a színészt, hiányzott a szakálla. Ciarán Hinds egy vallásos kapitányt alakított, akit öröm volt látni a képernyőn. Fitz Jamest az Underworld-Vérözönből ismerős Tobias Menzies játssza, aki egy keménykezű vezetőt alakít. Az eszkimó nőt pedig Nive Nielsen játszotta, aki fontos szerepet tölt be a hajón.

A legénység többi tagját ismeretlen színészek alakítják. A legérdekesebb figura a patkány arcú Mr.Hickey. A tettei kapcsán az embernek kedve van felpofozni. Dr.Goodsir pedig a legbecsületesebb, legártatlanabb karakter, akinek a kapcsolata az eszkimóval gyönyörű volt.

 

A sorozat nem fukarkodik az erőszakos jelenetekkel, legyen szó fagyásról, szétmarcangolásról vagy skorbutról! Kitérnek továbbá olyan barátságos témákra, mint a fertőző betegségek, a reménytelenség vagy a kannibalizmus. A korhűsség pedig a kosztümök s díszletek terén fantasztikus. A CGI munka bámulatosan néz ki.

Az operatőri munka is első osztályú, a havas táj pedig szemkápráztatóan néz ki. A sorozat jól adagolja a feszültséget, s a tíz epizód végig leköt.

A magyar szinkron pedig az utóbbi évek legjobb sorozat szinkronja.

 

Aki szereti, a horror műfajt az ne hagyja ki a Terrort. Gyenge idegzetűeknek, s gyomrúaknak nem ajánlom!

 

Értékelés:90%

Ezt figyeld:-A szörnyet!

-A kannibalizmus megjelenítését

Szólj hozzá