2019. már 12.

Az alelnök élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Az alelnök élménybeszámoló

DAGI ELNÖK

 vice_ver3.jpg

Akárcsak Kirk Lazarus a Trópusi viharban, egy method acting aki sokszor átvedlik a szerepeibe.

 

A történet szerint Dick Channey egy naplopó senkiházi volt. Felesége unszolására elindult kormányzati munkában. Eleinte egy seggfejnek dolgozott, ám lassan egyre feljebb jutott. Kegyetlen, intelligens figura lett. George W. Bush alelnöke lett, s olyan befolyásra tett szert, amit senki előtte.

 

Az Alelnök az Oscaron 8 jelölést kapott, s egyiket sem tartom feleslegesnek. A forgatókönyv és a vágás egy pörgős, halálosan laza és vicces életrajzi film. Annyi információt zúdít az arcodba, hogy alig kapsz levegőt. Főleg, ha nem vagy tisztában a múltbeli politikai történelemmel. Minden elképzelhető dolog itt van, Szeptember 11, Vietnámi háború, Walter Gate botrány satöbbi... Ezeket azonban ötletes ábrákkal, valós felvételekkel, archivált jelenetekkel és humorral oldják meg, ahelyett hogy szárazon érzelem mentesen sorolná fel őket. A film erőteljesen rávilágít a politikai elit zsarnoki mindennapjaira és az emberi baromságra és gyarlóságra.

Az életrajzi elemeket jól felhasználja, s még ki is karikírozza. A film közepén benyomnak egy stáblistát egy igazi nyálasnak szánt zenével, ordítottam a röhögéstől. A színészek pedig elképesztőek. Bale félelmetesen hozta a radikális politikust. Jól árnyalta a figurát, mert például a családjával való szála erős volt. Illetve ahogy homoszexuális lánya erősen befolyásolta a megítélését. Ahogy pedig egyre nagyobb szeletet kap a hatalom tortájából, úgy lesz egyre rosszabb, és persze hájasabb. Amy Adams pedig jól kiegészítette Dicket. Bár most is elhasal az Oscaron, de jó alakítás volt. A legmeglepőbb Sam Rockwell mint ifjabb Bush. A sminkje pedig első osztályú volt. S nemcsak neki, hanem mindenkinek. Steve Carrel ismét egy patkányképű figurát hozott. Tyler Perryt pedig jó volt látni Powel kormányzó szerepében látni. A narrátori szál pedig egy ügyes megoldás volt. Főleg ahogy a film egy pontján többször meg is jelenik, mint élő szereplő.

 ad152d82-0237-4b88-91ee-88e5a6387195-screen-shot-2018-10-03-at-110729-am.png

Az Alelnök számomra ott lesz szintén a Legjobb filmek között. Mindenkinek ajánlom sok-sok szeretettel!

 

Értékelés:85%

Szólj hozzá

legjobb 2019 Christian Bale Oscar