2019. már 25.

Így neveld a sárkányodat 3. élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Így neveld a sárkányodat 3. élménybeszámoló

SÁRKÁNY NEVELDE 3.

 how_to_train_your_dragon_the_hidden_world_1.jpg

Az Így neveld a sárkányodat első része hatalmas meglepetés volt. Számomra egy mestermű, 2 Oscar-díjra jelölték: a legjobb animációs film és a legjobb filmzene. A második rész pedig egy jó folytatás lett.

 

A történet szerint Hablaty és barátai sárkányokat ment a vadászok karmai közül. Hibbant sziget azonban túl kicsi hely a számukra. Pléhpofa aggódik, mert túl sok sárkány odacsalhatja a vadászokat. Hamarosan megjelenik egy új és minden eddiginél veszélyesebb ellenség, aki az Éjfúriák levadászására szakosodott. Illetve a saját maga által irányított fenevadakon lovagol. Fogatlan pedig szerelembe esik egy nőstény Fényfúriába. Hablatyék mindent megtesznek, hogy megmentsék. kedvenceiket. Eközben a sárkány páros megtalálja a rejtett világot, ami az otthonuk lesz.

 

Az Így neveld a sárkányodat 3. hasonló témát boncolgat, mint a Toy Story 3., hogy el kell engedni azt, akit, szeretsz. A Dreamworks ezúttal az Universal stúdióval együtt hozta ki az új epizódot. De ez a minőségen nem sokan változtat. Az animáció első osztályú, ahogy az apróbb részletek meg vannak csinálva. A sárkányok szépen lettek megjelenítve, az emberi karakterek pedig életszerűek. Valamint élettel telik, ez nagyon fontos, mert a legtöbb produkció itt szokott hibázni.

 how_to_train_your_dragon-_the_hidden_world-publicity_still-h_2019.jpg

Hablaty még mindig belül az a kissrác, aki sokszor bénázik. Azonban elismeri, ha hibázik. Szeretné, ha a népe és a sárkányok békében élnének egymással. Nehéz a számára, hogy egyszerre a titkos világot fedezze fel, és hogy megvédje a szigetet a külső támadásoktól. A vezetéshez segítséget nyújt neki Astrid, mert ő egy jóval keményebb kezű vezető. A szerelmi száluk jó volt, ahogy egyre jobban bíztak egymásban annál jobb döntéseket hoztak. A baráti kör ezúttal ismét egy vicces kiegészítés volt. Halvér továbbra is egy sárkány bolond, aki továbbra is aranyos karakter. Takonypóc szerelmes lett Hablaty anyjába, ami egy elég bizarr és humoros momentum volt. Erett gyakorlatilag cameózik, akibe pedig Bélhangos szerelmes. Igen jól olvastad van egy nem kimondottan, de utalás szinten egy homoszexuális karakter. Az ikrek pedig ismét jókat veszekednek. Kőfej fogvatartott jelenetén ordítottam a nevetéstől. Fafej pedig egy fajta férfias, macsó tanácsadója akart lenni Hablatynak, s megtudtuk, hogy fontos neki a szakálla. Hablaty szülei sem szerepeltek sokat, Pléhpofa pedig flashback szinten megjelenik. A múltbéli szála egy nagyon szép jelenetet tartalmazott, ahogy mesélt a szerelméről. A fő gonosz pedig a trilógia legerősebb negatív karaktere lett. Grimmel jól lett felvezetve, egy Pávához hasonló kiválóan árnyalt figura. Intelligens, karizmatikus és átéreztem a haragját. Maguk a sárkányok pedig nagyon aranyosak voltak.

 

A film zenéje pedig 10/10 lett, eddig számomra az év soundtrackje. A humor ezúttal is a karaktereken alapult, s a köztük lévő kapcsolaton. Bár a poénok között akadtak olyanok is melyek kicsit gyerekesek voltak, javarészt esős-kelős momentumok voltak. Az akciók pedig követhetőek voltak, s kellően látványosak. A drámai rész pedig meghatóra sikeredett. Főleg a lezárás, ami tökéletesen bemutatta, hogy mennyire szeretik egymást a karakterek.

 

Az Így neveld a sárkányodat 3. egy igazán erős lezárás lett. A három Dreamworks trilógia (Kung Fu Panda,Shrek,Madagaszkár) közül, ez tetszett a legjobban.

A rajongóknak ajánlom a filmet, egy szívhez szóló s kedves darab lett.

 

Értékelés:85%

Szólj hozzá

legjobb 2019 Oscar Animáció év filmje