2019. júl 11.

Sötét zsaruk-A világ körül élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Sötét zsaruk-A világ körül élménybeszámoló

SÖTÉT ZSARUK MINDENHOL

 men_in_black_international.jpg

Az első 1997es Men In Black hatalmas gyerekkori kedvencem. Meg is volt még videokazettán, rengetegszer megnéztem. Persze a nagy kritikai és anyagi sikernek köszönhetően jöttek a folytatások. Idén pedig egy amolyan reboot-folytatással itt a MIB International. Lássuk, K ügynökék után kik mentik meg a Világegyetemet.

 

ZŰR Az ŰRBŐL MÁR MEGINT

 

A történet szerint Molly gyerek korában találkozik egy idegen lénnyel, azonban a fekete öltönyös embereknek nem sikerül megvakuzniuk, a szülei azonban teljesen más emberek lesznek ezek után. A lány egész életét annak szenteli, hogy megtalálja a Sötét rendőröket. Egy nyomozás kellős közepébe pottyan bele, s hamarosan a Men In Black bázisra téved. O ügynök neutralizálni, Molly azonban meggyőzi, hogy vegyék fel. Át is megy a teszteken, s ő lesz M ügynök. Első ügye Európába szólítja, ahol a helyi sztár ügynök H mellé szegődik. Hnak egy idegent kell megvédeni, akire két szuperős űrlény támad. Természetesen az akció balul üt ki, s a vigyázott személy feldobja a talpát. Ám előtte átad egy tárgyat Mnek, aki elteszi azt. Kiderül, hogy ez egy szuper fegyver, melyet a gonosz Hive akar magának. A két ügynöknek fel kell vennie a harcot ellenük, ám hihetetlen dologra jönnek rá. Van egy tégla a testületben, így a Sötét zsaruk ellen is menekülni kell. Csatlakozik a pároshoz egy Gyalog nevű aprócska űrlény is, a trió pedig elszántan szembe néz bárkivel, aki fenyegetést jelent.

 

Mielőtt habzó szájjal szétkapnám az alkotást, engedjétek, meg hogy pár mondat erejéig kitérjek a trilógiára. Az első rész, mint írtam gyerekkorom nagy favoritja. Az alapötlet nagyon elgondolkodtató, hogy a Föld egy fajta menedék az idegen űrlényeknek. Will Smith és Tommy Lee Jones párosa között érezni a kémiát, a buddy movie hangulat igen erős. Edgar a csótány pedig egyszerre félelmetes és mulatságos ellenfél, akinek a maszk munkájáért Rick Baker Oscar-díjat is kapott. A vizuális effektek mai szemmel kicsit rosszul öregedtek, de a Men In Black nem mai darab. A második rész a tipikus bőr lehúzós folytatás, jóval nagyobbat és elborultabb sztorit akartak, de helyette egy fárasztóbb és fáradtabb rész született. Nem egy világ tragédiája, csak lehetett volna jobb. A harmadik rész pedig olyan mehh, egyszer nézős film. Josh Brolin mint fiatal K jó casting volt, habár az idős K-t játszó Tommy Lee Jones olyan arcot vág mintha megevett volna hat tonna citromot. A Men In Black trilógia ezzel lezárult, legalábbis azt hittük.

 giphy.gif

(Ez valóban hihetetlen!)

ANÁLIS SZONDA

 

A legújabb rész egy anális szondára hasonlít, amit az emberrabló idegennek szoktak alkalmazni. Hol is kezdjem? Kezdjük azzal, hogy érződik a rendező váltás. Barry Sonenfield bizarr kamera munkával, nagy látószögű lencsével felvett jelenetek jellemezték az első két filmet. F.Gary Gray egy nagyon semilyen blockbustert készített, rettenetes vágással és semmilyen nulla kémiát tartalmazó párbeszédek. Ezt a legjobban a beavató montázs tükrözi, az elsőben egy nagyon menő jelenet volt, itt egy menőnek szánt Instagrammot idéző gagyi fos volt, ahol M ügynök pózerkedett a fegyverekkel. S akkor rátérhetünk a főszereplőkre. M és H ügynök között annyi kémia van, mint egy marék cukor és egy doboz szög között. Elrágcsálhatod őket, de az utóbbitól véres lesz a szád. Tessa Thompson figurája húsz percenként változik. Egy karrierista, erős nőként indul, aztán ő lesz a lelkes újonc, utána meg a rideg, merev jó ügynök. De ezt csak így csettintésre! Mi a franc? A színészi játék pedig idegesítő, Thompsonnak végig ilyen tudálékos feje van. Rohadt fárasztó volt. H pedig egy űr casa nova volt, akinek minden második poénja, hogy dugott egy űrlénnyel. S az az űrlény nem néz ki rondán! Legalább álljanak ebbe a beteg poénba. Meg hogy lehet ekkora sutyerákból a brit Men In Black legjobb embere? Hemsworth jó pofa volt, de látszólag ő is unatkozott. Liam Neeson pedig félálmos zombiként mászkált a díszletekben.

 

A film forgatókönyve rettenetes. A Transformers 5 forgatókönyv írói munkáját dicséri. Borzalmasak a párbeszédek, a tipikus hosszan kínosan kitartott hadaró hablatyoló pofázás megy 0-24ben. A fő gonoszok mindig az adott helyzetben használják a képességüket, ahogy a jelenet megkívánja. A fordulat, pedig amit a film vége felé bedobnak csak fogtam a fejem. Hogy gondolták azt, hogy ezt komolyan lehet venni? Meg a lények kinézete semmilyen. A CGI munka pedig gagyi. Az akciók pedig rommá vannak vágva. A poénok pedig nem viccesek, csak fárasztóak. Az egyetlen pozitív karakter, akin lehetett mosolyogni az Gyalog volt, akit Mikó István szinkronizált.

 

A Men In Black International egy tipikus nyári blockbuster lett. Nagyon rossz látni, ahogy ez a széria ilyen mélyre jutott.

 

Értékelés:20%  

Szólj hozzá

legrosszabb 2019