2020. nov 26.

Spongyabob-Spongya szökésben élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Spongyabob-Spongya szökésben élménybeszámoló

SPONGYÁT RÁ!

 its_a_wonderful_sponge_ver4_xlg.jpg

A Spongyabob Kockanadrág mindig is közel állt a szívemhez. Éppen ezért kíváncsian vártam a legújabb egész estés mozi filmet a Spongyabob:Spongya szökésben alcímmel ellátott részt.

 

MÁSIK PLATFORMON

 

A történet szerint Bikinifenék egy vidám, színes és varázslatos hely. Van itt rák, homár, egy buborék alatt élő mókus, egy plankton, egy tintahal, egy tengeri csillag, halak, és egy sárga szivacs. Ő a hősünk Spongyabob Kockanadrág, aki imád hamburgert sütni a Rozsdás Rákollóban, medúzákra halászni, marhulni Patrikkal a tengeri csillaggal. Ezeknél azonban jobban imádja ház csigáját Csiguszt. Rozsdás Rákolló étterem ellenlábasa Plankton megszeretné kaparintani a herkentyű burger titkos receptjét. Azonban szivacsunk folyton keresztbe tesz neki. Poszeidón király egy hiú uralkodó, ám az öregedése miatt csigákat használ ráncai eltüntetésére. Plankton kihasználja ezt s elraboltatja Csiguszt. Bob kiakad s útra kél. Segítségére megy Patrik, valamint egy robot. A végső cél Atlantic City városa egy veszélyes és rabul ejtő hely. Mikor a többiek tudomást szereznek arról, hogy ide lépett le Spongyabob utána erednek.

 

A film sajnos a koronavírus miatt nem jutott el a mozikba, így szokásosan a streamingre vagyis Netflixre került. Engem kifejezetten érdekelt a darab, s egyből meg is néztem az alkotást.

 

RÉGEN JOBB VOLT MINDEN

 

A sorozat a Nickeledeon csatorna egyik legnagyobb ékköve. 1999 óta szórakoztat kicsiket és nagyokat egyaránt. Alkotója Stephen Hillenburg, volt tenger biológus, aki tavalyelőtt hunyt el ALS betegségben. A széria hazánkban is népszerű, több tévé csatorna is műsorra tűzte például a Viva tv, az Rtl Klub vagy a Tv2. A népszerűsége töretlen. Nálam hatalmas kedvenc. Anno volt egy Spongyabobos kifestőm, magazinom, társas játékom és Monopolym. Az első mozifilmet szerettem, egy jó pofa film volt. Azonban a második részt a Ki a vízböl-t annyira nem kedveltem, a poénok annyira nem jöttek át. Itt a harmadik etap, s lássuk milyen is lett.

 

 

EGY ÚJ ÁRAMLAT

 

A harmadik rész számomra egy kicsit csalódás volt. Kezdve azzal, hogy a 3d animáció nem volt annyira szörnyű. Féltem tőle, mert a trailer alapján rosszabbra számítottam. A szinkron elég vegyes. Rákúr hangja azért lett cserélve, mert Úri István elhunyt. Azt azonban nem értem Imre István miért lett leváltva Tunyacsáp hangjaként? A film kevésbé Spongyabob film, inkább egy átlagosabb road movie. Persze vannak itt is elképesztően beteg betétek, élő szereplős cameók. Ezek közül a legerősebb Keanu Reeves mint ördög szekér. A poénok egy része kicsit fárasztó, de vannak sírva röhögős részek. A film vége felé lévő gyerek kori részek cukik, de ott nem értettem hogy miért hozták elő Szandit? A sorozatban már ismerte őt a szivacs. Egyébként pont a Szandis az egyik kedvenc epizódom a korai évadokból, az kultikus a „kisujjad” momentumon mindig mosolygok. A vége nagyon rossz volt, ahol mindenki elmondja hogy miért menő Spongyabob. Meg persze a kötelező tanulság. Valamint a zenés fantasztikus pop dalok fölöslegesek voltak. A karakterek motivációi érthetetlenek, például ott van Planktoné. A legjobb talán a volt,amikor lehetett kiszúrni egy két apró utalást a sorozatra. A stáblistán pedig megemlékeznek Hillenburgről. Emaitt is lehetett hogy nem tetszett annyira, mert itt az alkotó társa Tim Hill volt az író. Szóval aa Spongyabob Spongya szökésben-t nem nagyon tudom ajánlani, akik szeretik a szériát azok egy próbát tehetnek vele.

Értékelés:50%    

Ezt figyeld:-A cameókat

-A gyerekkori részeket

-A nyálas finálét

 

Szólj hozzá