2020. dec 01.

ólomázsebynémlé teneT

írta: Vollai Martin
ólomázsebynémlé teneT

avagy indul a görög aludni

ólomázsebynémlé teneT

tenet.jpg

Christopher Nolan kut rendező legújabb filmje a korona vírusnak köszönhetően el lett tolva hetekkel a tervezett premierhez képest.

TTŐLE SURÍV

 

A történet szerint Főhős,mert nincs neve a főszereplőnek, egy olyan világba kerül amire álmában se gondolt volna. A jövőből visszaküldött tárgyak, melyek invertálva vannak. Ezek olyan tárgyak, mely visszafelé mennek az időben. Tehát a pisztoly golyó visszarepül a tárba. Szövetkezik Neil-lel s együtt derítik fel a tárgyakat. Ugyanis egy milliárdos orosz férfi Sator tulajdonában van. Kifejleszt egy algoritmust amivel elhozhatja a világvégét. A duónak a férfi feleségén keresztül próbálják megállítani.

 

Mielőtt beütött volna a világégés, vagyis a Covid-19 a premier július közepén lett volna. Nolan nem mondott le a mozis bemutatóról, így július végén lett bemutatva. S vajon megérte várni?

IZOM TRÁV

 

A Tenet egész megosztó lett, a Nolan fanok persze kiálltak a mesteréért. Addig a birka agyú gyök kettő intelligenciájú nézők egy értelmetlen baromságnak s unalmasnak találták a filmet. Nos az kell mondjam mindkettőnek igaza van valamilyen szinten. A film a kétharmadig érthető volt a számomra, onnantól kezdve csak próbáltam össze rakni a kirakó darabokat. Nolan most először olyan érzetet kelt hogy nem érdekelte a lassabb felfogású átlag nézők. S ha megpróbálnád értelmezni, akkor a filmbeli szereplők csak ennyivel lerázzák „Érezd át, ne értsd meg!”.A film persze okosan van összetéve efelől nincs kétség. Tele van pakolva fizikai magyarázattal, amik nagyon jók, de aki ilyen Észbontók szintű aggyal (?) rendelkezik nem fogja érteni. A film lassúsága azonban tetten érthető, a bevezetés erős, ám utána kicsit fékezz a tempó. Rengeteg szép helyszínt bejárunk, s körül belül a felénél újra beindul a cselekmény. A másik probléma amit viszont felhoztak a karakterek. Semlegessége, hogy nem lehet velük érezni. A Főszereplőt John David Washington alakítja, aki hiába brillírozik az akció jelenetekben, a figurája egy kartonkarakter. Menő, ki ha én nem stílusa impozáns volt. A társa Neilt Robert Pattinson játssza, amúgy van egy rajongói elmélet hogy ő Sator fia. Aztán hogy ez mennyi igaz, az már kérdéses. Sator rendkívül túl volt játszva Kenneth Brannagh által, mintha valami Austin Powers castingjáról ugrott volna be. A feleségét Katet Elizabeth Debicky formálta meg, s ez a nő nagyot játszott. Szó szerint, mert azért az autós üldözésnél az mentette meg hogy legalább másfél méter magas lábai vannak. Ha tegyük fel egy mély növésű színésznő mondjuk Reese Witherspoon játszotta volna, ott helyben meghalt volna. Viccet félre téve, az ő drámája az erőszakos kapcsolattól és a gyereke védelmétől még valamennyire átélhető volt.

 

Azonban mondjak néhány jót is, a látvány lélegzetelállító. Jól kihasználták ezt az inverziót. Az akciójelenetek nagyon jók, végre Nolan megtanult akciót is rendezni. S mivel itt is szinte mindent a valóságban oldott meg CGI nélkül így a látvány még erősebb lesz. Igen azt a repülőt tényleg belevezették abba a hangárba. A nyitójelenet is roppant erős volt. Azonban a moziban olyan szinten feltolták a hangerőt, hogy az már nagyon hangos volt. Néha az erős zene elnyomta a párbeszédet. Amúgy a zenét Ludwig Gorransön szerezte s kiváló munkát végzett. Egy kis érdekesség, a koronának hála nem tudtak élőben hangot rögzíteni, így a zenészek elküldték neki Skypeon az anyagot s a hang elcsúszott s ez jól állt ennek a nem mindennapi történetnek,

 

Szóval a Tenet egy érdekes darab lett, én élveztem, ám tény hogy nem ez lesz a rendezőtől az abszolút favoritom. Nolan fanok mindenesetre imádták, ám a korlátozások meg ennek a dögvésznek köszönhetően a film megbukott a kasszánál. 250 millió dollár volt a büdzsé, a világszintű bevétel pedig 355 millió. Ami nem rossz eredmény, főleg ilyen cefet körülmények közt, ám a Tenethez képest csalódás. Aki szerette a rendező eddigi munkásságát, annak bátran ajánlom. Akik meg fanyalognak cinikusan hogy jaj miért kell ezt fel hypeolni azok úgy se fogják megnézni. Egyébként az idei helyzet miatt nem tudtam annyit mozi menni, s ez a film volt a tizedik. Mikor valaki megkérdezi valaki hogy mennyi filmet láttam idén moziban simán mondhatom hát TENET.

 

Értékelés:75%       

Ezt figyeld:-A repülős akciót

-Az erős nyitányt

Szólj hozzá