2021. feb 03.

Pánikszoba élménybeszámoló

írta: Vollai Martin
Pánikszoba élménybeszámoló

David Fincher maraton V.

ELBÚJVA

panic_room.jpg

Mivel idén jelent meg Netflixen David Fincher 11.filmje, ezért úgy döntöttem hogy végig megyek a filmográfiáján. S a legvégén sorba állítok egy Top 11 listát a filmjeiből.

 

A történet szerint egy elvált édesanya Meg és kislánya Sarah egy új lakásba költöznek New Yorkban. Egy igencsak modern felszereltségű lakást választanak, amiben egy pánik szoba is található. A lakás korábban egy gazdag emberé volt, s több millió dolláros értéket helyezett el a széfben. Ezt megtudják betörök és az egyikük Burnham maga is épített hasonló szerkezeteket. Innentől kezdve a betörök s a lakók macska egér játékát követhetjük nyomon.

 

Ez volt az alkotás a Fincher munkásságból amit még nem láttam, vagy ha igen akkor elfelejtettem. S sajnos lehet az utóbbi az igaz, mert elég felejthető darab ez számomra. Pedig az alap koncepció nem rossz, a szokásos ház megszállós horror thriller klisé. A forgatókönyv David Koepp munkája akinek olyan „csodákat” köszönthetünk mint az Indiana Jones 4.része, Mortdecai, vagy a Titkos ablak. Jó gonosz vagyok, mert azért a Jurrasic Park, Pókember és a Hetedik érzék is az ő nevéhez fűzödik. Egy B-filmes történetet képes volt a rendező egy A-filmes produkcióvá átültetni. Ezt a színészek húzzák fel, Jodie Foster jól hozza az egyedülálló, a gyermekért mindent kockára tévő édesanyát. Kristen Stewart játszotta a kislányt, aki jó volt látni egy ilyen szerepben , aki a tipikus kamasz lány. A betegsége a cukor betegség egy erős feszültséget ad a storynak. Forrest Whitekar játssza Burnhamot, aki inkább a józanabb betörő volt. Juniort, aki súlyosan megszívja a betörést Jared Leto alakította, akit Fincher bizonyára a Harcosok klubja után hívott ide.

 

A technikai rész is kiváló mint mindig. Az operatőri munka ezúttal is bravúros és váratlan húzásokkal áll elő. A zene pedig Howard Shore munkája,ami leginkább elsimul a filmben, de jól eső érzést ad.

 

A Pánikszoba egy abszolút korrekt, feszültségekkel teli thriller, amit egy unalmas délután be lehet tenni.

Értékelés:65%      

Szólj hozzá